HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Privatvärdar i Kungsbacka höjer hyrorna för 2 700 hushåll

Kungsbacka 2 700 hushåll i Kungsbacka som hyr sin lägenhet av en privat hyresvärd får nu besked om höjda hyror. Uppgörelsen omfattar bland annat de flesta hyresgäster hos storvärden Aranäs.
Foto: AnnaKarin Löwendahl

LÄS MER: Så mycket höjer halländska värdar hyran 2020 – hela listan

Många västsvenska hyresvärdar har redan hunnit höja hyran i år, efter förhandlingar med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåGatuprotest mot allmännyttans krav i GöteborgOla Terlegård och Catherine Holt är med och arrangerar en protest i Göteborg mot att de kommunala bostadsbolagen kräver att få höja hyran med 6,8 procent.

Nu står det klart att ytterligare drygt 2 700 hushåll i Kungsbacka får högre månadskostnad.

Höjningen gäller hyresgäster som bor hos de privata Kungsbackavärdar som förhandlar via branschorganisationen Fastighetsägarna GFR. Det gäller bland annat Aranäs, som med sina 2 100 lägenheter är Kungsbackas största privatvärd.

Enligt uppgörelsen med Hyresgästföreningen höjs hyrorna i sju olika nivåer, från 0,85 procent upp till 1,97 procent.

Annons
Läs ocksåTvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år5 500 hushåll som bor hos Varbergs Bostad får vänta på besked om årets hyreshöjning. Nu riskerar de att få betala en retroaktiv höjning från och med 1 april.

Den högsta nivån, 1,97 procent, motsvarar ungefär 118 kronor mer i månaden för den som tidigare haft en månadshyra på 6 000 kronor.

Hyreshöjningen gäller enligt uppgörelsen sedan 1 maj i år. Det betyder att berörda hyresgäster får betala de första månadernas höjning i efterskott.

När förhandlingarna startade ville Fastighetsägarna GFR från början höja hyran med 2,92 procent, enligt ett brev som Hyresgästföreningen har skickat till berörda medlemmar i Kungsbacka.

Läs ocksåSå mycket höjer halländska värdar hyran 2023 – hela listan

Nyligen presenterades resultatet av hyresförhandlingarna mellan samma parter för Göteborg. Där stannade hyreshöjningen slutligen på max 1,2 procent. Uppgörelsen i Göteborg är en av de lägsta hittills i hela regionen, och berör ungefär 40 000 hushåll.

Annons

Senast Aranäs och övriga privatvärdar inom GFR i Kungsbacka höjde hyran var i april förra året. Då blev höjningen mellan 1,69 procent och 2,16 procent, beroende på vilket hus man bodde i.

LÄS MER: Så förhandlas din hyra

Fakta: Hyreshöjningar i Kungsbacka i år
  • Den kommunala Kungsbackavärden Eksta höjde hyran vid årsskiftet, med 1,75 procent i genomsnitt.
  • På privatsidan höjdes samtidigt hyrorna med 1,2–2,3 procent hos de hyresvärdar som förhandlat via ombudet RCB Fastighetsutveckling. RCB-uppgörelsen omfattade även 280 av Aranäs lägenheter.
  • Privatvärden Balder höjde formellt hyran i april för sina lägenheter i Kungsbacka, med 1,5 procent. Men uppgörelsen blev klar sent, och bolaget har valt att avstå från att ta ut pengar i efterskott. I praktiken höjs i stället hyran kommande månadsskifte, den 1 juli.
Läs också Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.