Annons

Protester mot nytt islamiskt center

Borlänge ​Planerna på ett nytt islamiskt center i Borlänge har fått Borlängeborna att skriva insändare och kommentarer på webben om allt från saudiska pengar till mutade politiker. "Problemet är okunnigheten," säger Mursal Isa, i den muslimska församlingen i Borlänge. 

​Det var i samband med att kommunala Tunabyggen lämnade sitt remissvar till kommunen över tänkbara platser för byggandet av ett nytt islamiskt center i Borlänge som debatten blossade upp. Ett informationsmöte tidigare i veckan blev smått tumultartat och dalatidningarna har ifrågasatt de sverigedemokratiska fullmäktigeledamöternas uppförande på mötet.

Tunabyggen är i sitt svar tveksamma till alla tre platser som kommunen föreslår: vid Soltorgsgymnasiet, på Betesgatan i bostadsområdet Bullermyren där ett mindre islamiskt center finns i dag, och på en åker vid bostadsområdet Jakobsgårdarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Av de tre förslagen menar Tunabyggen att det sista är det minst dåliga men bygget bör ske längre söderut än vad kommunen föreslagit.

– Det är en tuff stämning i de här frågorna i Borlänge och därför har det kommit så mycket reaktioner. Vi har inte sagt ja till något av alternativen eftersom vi ser nackdelar för våra hyresgäster, speciellt med den ökade trafiken, säger Lars-Olov Eriksson, vd för Tunabyggen.

Annons

Den muslimska församlingen i Borlänge finns nu i en gammal skola som är i dåligt skick och som inte rymmer alla som vill komma på till exempel fredagsbönen.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

– Det här har diskuterats länge och det är en bönelokal de vill bygga och ingen moské. Vi har jobbat mycket med integrationsfrågor så att det blir så här är olyckligt för Borlänge, säger Lars-Olov Eriksson.

Mursal Isa är medlem i den muslimska församlingen i Borlänge. Han påminner om att den verksamhet man vill ha större lokaler för redan har funnits i Borlänge i 15 år. Borlängebornas protester tror han beror på okunskap och rädsla:

– Det har gått väldigt fort med invandringen till Borlänge och de som kommer hit har många behov, bland annat av att ha en egen församling. Jag kan förstå att många är rädda och att några söker kunskap om oss på helt fel håll.

Annons
Läs ocksåHyresgäster som stäms: Öppet mål för värdarna – får igenom sina krav utan granskning

Mursal Isa skulle föredra om församlingen fick bygga på ett centralt ställe som vid Soltorgsgymnasiet och närliggande Maserhallen. Då kunde till exempel parkeringsplatserna vid det islamiska centret användas även av andra.

– Vi har två stora helger per år och då kommer väldigt många människor, säkert tusentals, men annars rör det sig om 300-400 på fredagarna. Resten av tiden kan andra parkera vid centret som ju är öppet för alla.

Läs också Släkting stämdes för hyres­skuld på över 80 000 kronor: "Jag fick en chock" Skador och saknade gardinbeslag - här är bolaget som inte tvekar att stämma sina hyresgäster "Väldigt bra för pengarna" – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.