Annons

Protesterar mot hyreskrav

Avesta Gamla Byn vill höja hyrorna med hela 2,9 procent. Hyresgästföreningen menar att om riskpremien till kommunen nollades skulle inte hyrorna behöva höjas alls.

Tidigare har Gamla Byns vd Jan Näslund sagt till Hem & Hyra att han inte skäms för den begärda hyreshöjningen. Han menar att hyreshöjningen behövs för att ekonomin ska gå ihop.

Men Hyresgästföreningens förhandlingsledare John Oknelid har en helt annan uppfattning, han menar att hyrorna inte behöver höjas över huvud taget.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är inte rimligt att hyresgästerna ska få en så stor hyreshöjning som Gamla Byn yrkat på, särskilt inte ett år när räntorna och inflationen är så låga. De ska betala hyra för att bolaget ska klara av att sköta underhållet av deras hem och inget annat..

Annons

Hyresgästföreningen skriver i ett pressmeddelande att Gamla Byns snittränta ligger på en normal nivå men när företaget också ska betala riskpremien blir lånekostnaderna väldigt höga.

– Riskpremien är i dag 0,5 procent och om den nollades skulle Gamla Byn inte behöva höja hyrorna alls. Vi ser riskpremien som en värdeöverföring från bostadsföretaget till kommunen och att den tas ut via hyreshöjningar är inte okey, säger Bo Brihler, ordförande i Hyresgästföreningen i Avesta.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.
Fakta: Hyreskrav 2014
Hyreskrav 2014 Procent
Rättviksfastigheter 2,0
Hedemorabostäder 2,0
Morastrand 2,8
Tunabyggen 2,9
Gamla Byn 2,9
Fakta: Nya Dalahyror
Hyran 2015 Procent
Bärkehus 0,5
Ludvikahem 0,5
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.