Annons

Protesterar mot hyreskrav

Avesta Gamla Byn vill höja hyrorna med hela 2,9 procent. Hyresgästföreningen menar att om riskpremien till kommunen nollades skulle inte hyrorna behöva höjas alls.

Tidigare har Gamla Byns vd Jan Näslund sagt till Hem & Hyra att han inte skäms för den begärda hyreshöjningen. Han menar att hyreshöjningen behövs för att ekonomin ska gå ihop.

Men Hyresgästföreningens förhandlingsledare John Oknelid har en helt annan uppfattning, han menar att hyrorna inte behöver höjas över huvud taget.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Det är inte rimligt att hyresgästerna ska få en så stor hyreshöjning som Gamla Byn yrkat på, särskilt inte ett år när räntorna och inflationen är så låga. De ska betala hyra för att bolaget ska klara av att sköta underhållet av deras hem och inget annat..

Annons

Hyresgästföreningen skriver i ett pressmeddelande att Gamla Byns snittränta ligger på en normal nivå men när företaget också ska betala riskpremien blir lånekostnaderna väldigt höga.

– Riskpremien är i dag 0,5 procent och om den nollades skulle Gamla Byn inte behöva höja hyrorna alls. Vi ser riskpremien som en värdeöverföring från bostadsföretaget till kommunen och att den tas ut via hyreshöjningar är inte okey, säger Bo Brihler, ordförande i Hyresgästföreningen i Avesta.

Annons
Läs ocksåBildrik bok om Hyresgästföreningens första sekel – här inträffade de gyllene årenHyresgäster i förening, 100 år med Hyresgästföreningen, Peter Forsman, Pär Svanberg
Fakta: Hyreskrav 2014
Hyreskrav 2014 Procent
Rättviksfastigheter 2,0
Hedemorabostäder 2,0
Morastrand 2,8
Tunabyggen 2,9
Gamla Byn 2,9
Fakta: Nya Dalahyror
Hyran 2015 Procent
Bärkehus 0,5
Ludvikahem 0,5
Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.