HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Protesterar mot riskpremie

Dalarna Bosse Brihler, hyresgästföreningen i Avesta, menar att hyresgästerna i kommunen dubbelbeskattas. Den riskpremie bostadsföretaget måste betala till kommunen måste bort menar han.

Avesta kommun låter som de flesta andra kommuner sitt bostadsföretag, Gamla Byn, och andra kommunala bolag låna pengar av sin internbank. Förutom ränta vill kommunen också ha en så kallad riskpremie. Kommunen menar att det är en kompensation för att de tar ekonomiska risker men hyresgästföreningen kallar det dubbel beskattning av hyresgäster och otillåten värdeöverföring.

Bosse Brihler, ordförande i Hyresgästföreningen i Avesta, skriver i en debattartikel att kommunpolitikerna nu måste respektera lagen och avskaffa riskpremien. Han skriver bland annat:

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

– Vi tycker det är hög tid att riskpremien exponeras för vad den här: en otillåten värdeöverföring mellan bostadsföretag och kommun som leder till att Gamla Byns hyresgäster får betala 138 kronor per månad för mycket. 

Bosse Brihler menar att kommunen använder pengar som borde stanna i bostadsföretaget och gå till att förbättra boendet för att täcka ekonomiska hål.

Han påpekar också att den riskpremie Gamla Byn betalar, 0,7 procent, är betydligt högre än vad andra kommunala bostadsföretag betalar till sina ägare, 0,2 till 0,4 procent.

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

Gamla Byns revisorer ger Hyresgästföreningen rätt. Dala-Demokraten citerade i veckan revisionsfirman KPMG:

– Vi instämmer i uppfattningen att räntepåslaget på 0,7 procent får anses högt.

Kommunalrådet i Avesta, socialdemokraten Lars Isacsson, kommenterar till DD att frågan ska tas med i budgetarbetet och att ägardirektiven till Gamla Byn ”behöver vässas”.

Läs ocksåRapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”
Läs också Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp Ingen prövning i Högsta domstolen – Maria får bo kvar i hotellhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.