Annons

Protesterar mot riskpremie

Dalarna Bosse Brihler, hyresgästföreningen i Avesta, menar att hyresgästerna i kommunen dubbelbeskattas. Den riskpremie bostadsföretaget måste betala till kommunen måste bort menar han.

Avesta kommun låter som de flesta andra kommuner sitt bostadsföretag, Gamla Byn, och andra kommunala bolag låna pengar av sin internbank. Förutom ränta vill kommunen också ha en så kallad riskpremie. Kommunen menar att det är en kompensation för att de tar ekonomiska risker men hyresgästföreningen kallar det dubbel beskattning av hyresgäster och otillåten värdeöverföring.

Bosse Brihler, ordförande i Hyresgästföreningen i Avesta, skriver i en debattartikel att kommunpolitikerna nu måste respektera lagen och avskaffa riskpremien. Han skriver bland annat:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi tycker det är hög tid att riskpremien exponeras för vad den här: en otillåten värdeöverföring mellan bostadsföretag och kommun som leder till att Gamla Byns hyresgäster får betala 138 kronor per månad för mycket. 

Bosse Brihler menar att kommunen använder pengar som borde stanna i bostadsföretaget och gå till att förbättra boendet för att täcka ekonomiska hål.

Annons

Han påpekar också att den riskpremie Gamla Byn betalar, 0,7 procent, är betydligt högre än vad andra kommunala bostadsföretag betalar till sina ägare, 0,2 till 0,4 procent.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Gamla Byns revisorer ger Hyresgästföreningen rätt. Dala-Demokraten citerade i veckan revisionsfirman KPMG:

– Vi instämmer i uppfattningen att räntepåslaget på 0,7 procent får anses högt.

Annons

Kommunalrådet i Avesta, socialdemokraten Lars Isacsson, kommenterar till DD att frågan ska tas med i budgetarbetet och att ägardirektiven till Gamla Byn ”behöver vässas”.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.
Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.