Annons

Protesterna hjälpte – Lintottens hyresgäster slipper dyrare kök

Göteborg Grönt ljus för badrumsrenovering, men stopp för värdens planer på nya kök. I ett unikt beslut går hyresnämnden de protesterande hyresgästerna till mötes i kvarteret Lintotten i Göteborg.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Linda Petersson bor med sonen Oliver på Ernst Kristenssons gata i Lunden. Hon och grannarna har protesterat mot värden Holger Blomstrands renoveringsplaner i ett år. Nu har hyresnämnden tagit fasta på mycket av deras kritik.

– Man log när man läste. Gud vad skönt, det har lönat sig!

Det säger Linda Petersson, en av de hyresgäster som engagerat sig i den kommande renoveringen genom nätverket ”Rädda Lintotten”.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hem & Hyra har tidigare berättat om hur invånarna i kvarteret Lintotten mobiliserat mot hyresvärdens planer. Holger Blomstrand Byggnads AB ska stamrenovera och rusta upp de 90-åriga husen i Lunden. Efteråt riskerar hyresgästerna en hyreshöjning på 48 procent.

Hyresgästerna välkomnar en renovering, men en klar majoritet har vägrat godkänna att hyresvärden höjer standarden i deras lägenheter. Oron är stor att alla inte ska ha råd att bo kvar när hyran höjs.

Nu visar det sig att de i stora delar får rätt. I ett unikt beslut är Hyres- och arrendenämnden i Göteborg på flera punkter starkt kritisk till värdens planer.

Läs ocksåProtester mot rejäl hyreshöjning vid renovering i Lunden

Den väntande köksrenoveringen stoppas i stort sett helt och hållet. Värden får bara tillstånd att byta ut två underskåp i respektive kök för att komma åt stammarna.

Därmed blir det varken ekparkett eller nya vitvaror, som det var tänkt. Enligt hyresnämnden är det ”rent slöseri eller en lyxåtgärd” att byta ut välfungerande och relativt nya vitvaror – enda syftet tycks enligt nämnden vara att höja bruksvärdet och hyran.

Även ekparketten bedöms som en ”lyxåtgärd”, ett ”onödigt kostsamt” och känsligt golv i ett kök.

Annons
Läs ocksåSvartklädd protest i OlskrokenSvartklädda hyresgäster med plakat på Olskrokstorget.

Värden får inte heller byta ut övriga köksskåp, bänkskivor, diskbänkar, fläktar och belysning, kakla över köksbänken eller förbereda för diskmaskin.

Holger Blomstrand har redan bestämt sig för att gå vidare till hovrätten, enligt bolagets fastighetschef Lennart Voigt.

– Min kommentar till det är att det var ett konstigt beslut, och att vi tänker överklaga. Det är allt jag har att säga, säger han till Hem & Hyra.

I sitt beslut tar hyresnämnden ovanligt nog hänsyn till risken för betydande hyreshöjningar, som i sin tur kan tvinga folk att flytta. Det är just detta som hyresgästinflytandet ska förhindra, konstaterar nämnden.

Hyresgäster manifesterade på Olskrokstorget i höstas i protest mot de planerade hyreshöjningarna i kvarteret Lintotten.

Att så många av de boende protesterat aktivt har också gjort intryck. Det är ovanligt att så många hyresgäster vägrar en uppgradering, konstaterar hyresnämnden – det brukar vara tvärt om. ”Måhända kan även avsaknaden av inflytande i den process som hyresvärden valt att kalla för samråd spela in i resultatet”, skriver man i sitt beslut.

I själva verket strider Holger Blomstrands agerande mot god sed, anser hyresnämnden. Samrådsmötena har inte inneburit någon dialog, och hyresgästerna har inte fått viktigt informationsunderlag.

Hyresvärden kritiseras också för att ha visat hyresgästerna en topprenoverad lägenhet som inte stämmer överens med hur övriga bostäder ska rustas.

Annons

Linda Petersson och hennes grannar är glada för att så många av deras argument har fått gehör. Samtidigt är de väl medvetna om att saken ännu inte är avgjord.

– Vi fick en liten seger på vägen, men nu är det hovrätten kvar. Jag hoppas så innerligt att det går vägen även där. För man får inte göra så här. De har glömt att det inte bara är lägenheter, det är våra hem, säger Linda Petersson.

Trots kritiken får Holger Blomstrands ändå klartecken av hyresnämnden att göra om badrummen enligt plan. Det blir golvklinker och helkaklade väggar, nytt badrumsporslin och duschhörna. Där det finns plats blir det också handdukstorkar, duschväggar i glas och uttag för tvättmaskin och torktumlare.

Själva stambytet, samt omdragen el och ommålning, kräver inget tillstånd eftersom dessa åtgärder inte räknas som standardhöjande.

Hyresnämndens beslut är enhälligt, och kan överklagas till mitten av juli.

LÄS MER: Publik protest är ett effektivt verktyg mot renoveringschock

Fakta: Stamrenovering i kvarteret Lintotten
  • Kvarteret Lintotten ligger i Lunden, ett stenkast från Redbergsplatsen. Husen är byggda 1930.
  • Hyresnämndens beslut omfattar Danska vägen 97, Ernst Kristenssons gata 4–8, Vävlagaregatan 3 och Nobelgatan 3–9.
  • Kvarteret rymmer totalt 87 lägenheter. 44 hushåll har motsatt sig standardhöjande åtgärder vid stamrenoveringen, medan 26 har godkänt. Vissa av dessa har erbjudits andra lägenheter. Resterande lägenheter hyrs ut på korttidskontrakt utan besittningsskydd – här behöver hyresvärden inte få godkänt för att kunna renovera.
  • Holger Blomstrand har aviserat att hyran kan komma att höjas med 48 procent efter renoveringen. Någon förhandling med Hyresgästföreningen har ännu inte skett. Värden har lovat intrappning av nya hyror, och kompensation för stöket under renoveringen. Den som själv ordnar annat boende under tiden slipper betala hyra.
  • Alla är överens om att husen behöver rustas upp. Holger Blomstrand har ägt dem i snart 30 år, och anser att bolaget har skött sedvanligt underhålls- och reparationsarbete genom åren. De boende håller inte med om det. Tvärt om anser de att många av dagens problem hade kunnat undvikas genom löpande underhåll, och att åtgärderna som nu krävs bör bekostas av de vanliga hyrorna.
Fakta: Hyresvärden får oftast rätt

När en hyresvärd vill renovera och höja standarden i en lägenhet krävs hyresgästens godkännande. Det står i hyreslagen.

Om hyresgästen vägrar godkänna kan hyresvärden vända sig till hyresnämnden, som bland annat prövar renoveringstvister. Hyresnämnden har mandat att låta en hyresvärd gå vidare med sina upprustningsplaner mot hyresgästernas vilja, om åtgärderna bedöms vara rimliga utifrån dagens standard.

Så blir det ofta också, visar granskningar som Hem & Hyra har gjort. Fallet Lintotten har visat sig vara ett av få undantag.

Läs också Svårt att slippa hyreschock vid renovering Risk för chockhyreshöjning efter renovering – Elin, 31: "De måste skämta!" Tidigare fackordförande: "Vision vill lyxrenovera för att höja hyran"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.