Annons

Provsvar visade legionella i Malung

Dalarna ​Preliminära provsvar visar att det fanns legionellabakterier i vattnet hemma hos den Malungsbo som insjuknat i legionärssjukan.

Hem & Hyra har i dag inte kunnat nå Malung-Sälens miljöchef Lena Bergman för en kommentar men hon sade igår till Dalarnas Tidningar att det mesta tyder på att halterna av legionellabakterier varit så höga i mannens lägenhet att de gjort honom sjuk.  Nu ska nya prover tas.

Enligt Malungshems hemsida har mannens grannar informerats och vattentemperaturen i berörda hus har höjts. Malungshems vd Charlotte Wiberg ville i förra veckan inte berätta på vilken adress mannen bor.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Legionellabakterierna finns i små mängder i sjöar och vattendrag. I lägenheter med för låg temperatur på varmvattnet kan de växa till. Bakterierna kan spridas via luften när man duschar.

Annons
Fakta: Legionella

​ 

Legionärssjuka är en lunginflammation som orsakas av bakterien legionella.
 Varje år rapporteras 50-80 fall av legionella i Sverige. Hälften av de drabbade har smittats utomlands.
Sjukdomen omfattas av smittskyddslagen; bakterien måste spåras så man vet varifrån den kommer.          
Bakterierna trivs i vatten som är 18-45 grader varmt.

                Källa:Smittskyddsinstitutet. 

Läs också Kall juldag och ingen dusch på sju veckor för Anna-Lisa, 94 Så missköter den skånska gurkodlaren sina hyreshus: ”Man blir mörkrädd” Livsfarlig smitta i hyreshus kan ha kommit från rörstumpar och handdukstorkar Värden om att Karin, 96, smittades av legionella: "ska inte finnas i husen" Evas 96-åriga mamma var svårt sjuk i cancer och smittades av legionella – ”värden vill mörka”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.