Annons

Råttinvasion drabbar hyresgäster i Kiruna – ”Det värsta hittills i min karriär”

Kiruna Bilar med söndergnagda kablar startar inte. Det hörs ljud i golv och väggar. Föräldrar vågar inte låta barn leka utomhus. Bolagsområdet i Kiruna har drabbats av en råttinvasion och de boende är kritiska mot fastighetsägaren.
Marie Anundis bil hade besök av råttor. Kablar och isolering gnagdes sönder.

I oktober förra året skulle Kirunabon Marie Anundi köra sin son till förskolan. De packade in sig i bilen och hon vred om nyckeln. Men inget hände. Bilen var helt död.
– Vi tänkte att batteriet kanske laddat ur. Vi har en bränslevärmare i bilen och den suger ganska mycket kraft ur batteriet. Så vi laddade det till nästa morgon, säger Marie Anundi.
Men det hjälpte inte och det blev samma visa igen. Bilen reagerade inte alls på startförsöken och det tillkallades en bärgare för transport till en verkstad, som snabbt hörde av sig och förklarade felet med orden ”du har haft husdjur i bilen”.

– Det var inte ett besked man vill få. Råttorna hade tagit sig in underifrån, gnagt av kablar och slitit loss isolering runt batteriet, det var bajs, matrester och hår runt och på motorn. Vår bil var den tredje som kommit in på verkstad av samma anledning, säger Marie Anundi.
– Vi bor trähus och har bilen precis utanför. Avgnagda kablar kan ju kortsluta och göra att bilen börjar brinna. Om det hade hänt, skulle det lätt sprida sig till huset. Det är inte bara äckligt, det är farligt också.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Reparationen av bilen kostade 5 000 kronor och det finns ingen garanti för att det inte ska hända igen. För råttorna finns kvar visade det sig Marie Anundi och några till gick ut för att se hur stort problemet är. Det är spår från råttor i snön överallt runt förråd och hus, råttor har försökt gnaga sig in under dörrar och en hyresgäst i ett grannhus, som vill vara anonym, hör råttorna i golv och väggar.
–Jag felanmälde, men LKAB-Fastigheter tog det inte på allvar. Jag har spelat in ljuden som bevis, säger hon.

Kablar i Marie Anundis bil gnagdes av, spåren efter råttorna syns överallt i snön, trösklar gnags sönder i försök att komma in. En av orsakerna till invasionen hittades i sopkärlen, där dräneringshålen saknade plombering.

Marie Anundi håller med sin granne om att problemen inte togs på allvar från början. Den första informationen kom dessutom bara till de som felanmält.
– Informationen skulle gått ut direkt och till alla.
Ni har barn. Hur påverkar råttinvasionen er?
– I vanliga fall brukar mitt barn vara ute och leka. Men det vågar vi inte nu. Tänk om råttor dyker upp. Blir de trängda kan de kanske bita, säger Marie Anundi.
– Dessutom kan ju råttor bära smittor, som sorkfeber. Så vår vardag har blivit begränsad.

Annons
Anton Hjärtberg, skadedjurstekniker på Anticimex i Kiruna.

Anton Hjärtberg, skadedjurstekniker på Anticimex blev skickad till Bolagsområdet. Snabbt insåg han omfattningen.
– Det är det värsta råttproblemet jag mött i karriären, säger han.
Det var spår i snön överallt, vid och på sopkärl, runt bilar, vid förråd och fastigheter. Matrester och skräp låg här och där.
– Det visade sig att dräneringshålen i sopkärlen inte var plomberade, som de ska vara. Det var lätt för råttorna att ta sig in i jakt på mat, det var det första som åtgärdades, säger Anton Hjärtberg.
– Dessutom såg jag direkt att det matades fåglar i frisk omfattning i bostadsområdet. Så det fanns gott om mat.

Varför har det helt plötsligt blivit ett stort problem med råttor i Bolagsområdet?
– Det är svårt att säga med säkerhet. Men med tanke på att det byggs, grävs och rivs oerhört mycket i Kirunas samhällsomvandling nu, kan det nog vara så att råttorna förlorat sina tidigare habitat och letat upp nya där det finns mat, säger Anton Hjärtberg.

Han poängterar att det är vi människor som lockar råttorna till oss. Råttor är allätare och bosätter sig där det är lugnt och finns mat.
– Att mata fåglar är behjärtansvärt. Men undvik att göra det nära bostäder, gå ut i skogen i stället. Fåglarna hittar maten och råttorna får mindre att äta nära oss, säger Anton Hjärtberg.
Om du som hyresgäst får problem med råttor eller andra skadedjur ska värden kontaktas direkt. Det är viktigt att sanering kan inledas snabbt.
– Om råttor får föröka sig blir de snabbt många, säger han.
– Vi alla måste hjälpas åt. Så länge det finns annan mat, som fågelmat, är det svårt för oss att få råttorna att bli intresserade av det vi har som lockmedel i fällorna.

Annons

Sork är ett djur som normalt kan ställa till problem i LKAB Fastigheters områden, men de undviker direktkontakt med människor. Råttor har inte tidigare ställt till något i stor utsträckning. Men nu är vd:n Siv Aidanpää-Edlert bekymrad:
– När det gäller skadedjur är det här det värsta jag varit med om. Det är riktigt obehagligt, säger hon.
– Men vi har satt in alla åtgärder vi kan. Vi har tät kontakt med Anicimex och vi har informerat alla våra hyresgäster i Bolagsområdet.
Hyresgäster anser att informationen kom alldeles för sent, håller du med?
– Det är alltid svårt när det inledningsvis är enstaka hyresgäster som felanmäler. Då är det svårt att se omfattningen av ett problem, säger Siv Aidanpää-Edlert.
– Men ja, om någon hyresgäst anser sig ha fått för lite eller för sen information, då har informationen varit för dålig.
Ni får kritik mot sena åtgärder, var ni för sena på bollen?
– Ja, det var vi med facit i hand. Men som sagt, det tog tid innan vi förstod hur stort problemet var.
Flera fastigheter i stadsdelen Bolagsområdet i Kiruna är jämnåriga med staden. Det är trähus med stengrund. Men åldern på husen är inget problem.
– Nej, inte om allt är helt. I en fastighet var en ventil trasig och där tog sig råttor in. Men det åtgärdades direkt, säger Siv Aidanpää-Edlert.
– Det fanns lättillgängliga sopor för råttorna och många matar fåglar under vintern. Nu hoppas vi att alla hjälps åt för att se till att det inte finns mat, så att vi kan svälta ut råttorna.

Läs ocksåBarnfamilj tvingas bo med råttor: "Jag vågar inte vara ensam i källaren"Barnfamiljen delar hus med råttor.
Susanne Lindmark, jurist hos Hyresgästföreningen region Norrland.

Den som får problem med skadedjur ska omedelbart kontakta värden och sitt försäkringsbolag. Om du som medlem i Hyresgästföreningen upplever att till exempel råttor påverkar ditt boende negativt kan det vara värt att kontakta en jurist. Det säger Susanne Lindmark, som är just det hos Hyresgästföreningen region Norrland.
– När det gäller råttor kan det gå att få ersättning. Både om råttorna finns inomhus och om de påverkar fastighetens utemiljö. Då kan det eventuellt bli aktuellt med hyresnedsättning.

Fakta: Så här minskar du risken för råttbesök

Mata inte fåglar – råttorna kommer direkt
Släng skräp på anvisad plats – råttorna älskar utställda soppåsar
Släng aldrig hushållssopor i offentliga papperskorgar
Meddela hyresvärd eller skadedjurshanterare om du ser råttor

Läs också ”Råttorna hängde i fönstret” 33 cm råtta i köket Experten: Därför är råttorna inte rädda för oss Familjen väcktes av råttor på nätterna Farlig smitta spårad i råttor Ellinor väcktes av att råtta sprang på täcket – evakuerad hela sommaren utan sin hund Ett par tusen i hyresrabatt för rått-terrorn i Borås

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.