Annons

Rättviks förre bostads-direktör polisanmäls

Rättvik Jan Kans, före detta vd för Rättviks Fastigheter, polisanmäls. Han misstänks för trolöshet mot huvudman, mutbrott och försvårande av skattekontroll.

Jan Kans lämnade jobbet som vd för Rättviks Fastigheter i mitten av september efter  sju månader. Orsaken var bland annat missnöje med upphandlingar som gått lokala företag förbi.

Jan Kans kommenterade sin avgång med att ”trycket på politikerna blev för stort och då blev det så här. Men jag är inte det minsta bitter.”

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I dag beslutade Rättviks Kommunhus AB, Rättviks Fastigheters moderbolag, vid ett styrelsemöte att polisanmäla Jan Kans på tre punkter: trolöshet mot huvudman, mutbrott och försvårande av skattekontroll. Till grund för polisanmälningarna ligger en första revisorsrapport.

Rättviks kommunalråd och ordförande i Rättviks Kommunhus AB, Annette Riesbeck, (C) säger till Hem & Hyra att rubriceringen trolöshet mot huvudman handlar om att Jan Kans beställt renoveringsarbeten och ombyggnationer för mellan 50 och 70 miljoner kronor utan beslut från styrelsen.

Annons

Mutbrotten handlar om en projektresa till tyska Frankfurt och i försvårande av skattekontroll ryms misstanken att Jan Kans handhaft fakturor som saknat verifikat.

Läs ocksåFamiljebostäder om rutiner mot korruption: ”Vi har hög moral”

Annette Riesbeck understryker att inga pengar försvunnit ur bolaget och att Jan Kans, så vitt känt, inte skott sig personligen under sin tid som vd.

– Nej, det har inte bränts några pengar utan Jan Kans har investerat dem men i en mycket snabbare takt än styrelsen beslutat och ibland också utan styrelsebeslut. Resan till Tyskland skulle Rättviks Fastigheter betalat, han skulle inte låtit sig bjudas på den.

Annons

I december väntas den andra revisorsrapporten vara klar. Den behandlar bland annat om styrelsen för fastighetsföretaget ska få ansvarsfrihet eller inte.

Läs ocksåGöteborgs allmännytta i storkontrakt med mutmisstänkt företag

Två styrelseledamöter har redan lämnat Rättviks Fastigheter, socialdemokraten Lars-Erik Liss och centerpartisten Inge Brorsson.

Läs också Kindberg dömd till fängelse och ska betala mångmiljonbelopp Du betalar elitlagen via hyran – "pengar behövs i de här tiderna" Lulebochefen häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.