Annons

Regionordförande: värderingarhar förskjutits

Gävleborg En ny situation kräver nya bedömningar. Det menar Aros-Gävles regionordförande Torbjörn Rönnkvist apropå att Hyresgästföreningen nu ska använda Gävles bostadssociala pengar.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om att Gävleföreningen bytt fot i frågan om Gavlegårdarnas vinstpengar, först protester och överklaganden och nu ett flerårigt projekt i stadsdelen Bomhus. Vi har också skrivit om hur de bostadssociala pengarna används i övrigt.

Torbjörn Rönnkvist, ordförande i Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle, är noga med att påpeka att han som ordförande i regionen inte har något att göra med föreningarnas verksamhet utan att han här talar som privatperson. Han minns inte att regionstyrelsen informerats om att Gävleföreningen gjort helt om från att ha kritiserat att Gavlegårdarna ger 10 miljoner av sin vinst till kommunen varje år till att nu gå in i ett projekt som finansieras av pengarna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag inbillar mig att det har skett en värderingsförskjutning. Det enda rimliga är ju det att värderingsgrunden har förändrats då situationen förändrats. Föreningen kämpade förgäves mot överföringen av vinsten till kommunen och nu använder de pengarna istället, säger Torbjörn Rönnkvist.

Annons

Även i Älvkarleby sker en vinstöverföring, 800 000 kronor av Älvkarlebyhus vinst används av kommunen till att hjälpa hemlösa, vad tycker du om det?

– Det är viktigt att se till att de hemlösa får tak över huvudet. Och i själ och hjärta vill jag alltid prioritera att hjälpa dem som är utsatta. Men det här är alltså min rent privata åsikt, säger Torbjörn Rönnkvist.

Läs ocksåGavlegårdarnas hyror klara efter medling

Förbundsordförande Marie Linder har kritiserat kommuner som tar ut vinst ur sina bostadsföretag för att använda pengarna till annan verksamhet. I ett mail kommenterar hon att Gävleföreningen nu ska gå in i ett projekt finansierat av Gavlegårdarnas vinstpengar och att protesterna alltså tystnat, så här:

Annons

– Om Hyresgästföreningen lokalt anser att pengarna behövs för att utveckla bolagets verksamhet finns det naturligtvis all anledning att kritisera en föreslagen värdeöverföring. Men om vi inte lyckas övertyga beslutsfattare om att det är bättre att pengarna stannar i bolaget utan de beslutar på annat sätt, så ligger det så klart i hyresgästernas intresse att pengarna också används på bästa sätt. Då ser jag det som naturligt att vi bidrar i det arbetet.

Läs också Maria får bo kvar – utan inneboende: ”Jag måste ta ett beslut om framtiden” Maria bor delar av året i Turkiet för hälsans skull – hotas med vräkning: ”Det gnager i skallen” Hissar kan bli stående när mobilnäten släcks ner Många betalar i onödan – så slapp Julia flytträkningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.