Renoveringsstöd ger hyresrabatter
Regeringen har tidigare beslutat att lägga en miljard kronor på att stödja upprustning av bostäder i ”områden med socioekonomiska utmaningar”. Nu är det klart hur det ska fungera.
En del av pengarna riktas till hyresgästerna i form av hyresrabatter. Sluthyran efter renoveringen ska förhandlas som vanligt, men genom stödet kan den nya hyran fasas in under en sjuårsperiod.
I en promemoria har näringsdepartementet räknat på ett exempelhus med 24 lägenheter som får maximalt stöd. Det skulle ge en hyresrabatt på i genomsnitt 1 141 kronor per månad per lägenhet i sju år.
Ett villkor är att fastighetsägaren sänker energiförbrukningen med minst 20 procent. Förutom pengar till hyresrabatter får fastighetsägaren ett energieffektiviseringsstöd, som beräknas utifrån antal sparade kilowatttimmar.
För samma exempelhus som ovan skulle det ge drygt 1,1 miljoner kronor till fastighetsägaren.
Sammantaget bör stödet göra att man kan hålla nere hyran efter renovering, säger Hyresgästföreningens bostadspolitiska expert Pär Svanberg.
– Redan nu förhandlar vi fram rabatt för att fasa in den nya hyran. Det här blir ju en lättnad i hela kalkylen och bör påverka den slutliga hyresnivån.
Det är bra för dem som berörs, menar Pär Svanberg, men han tycker att satsningen är alldeles för liten.
– Jämför den här miljarden med de 20 miljarder som gick till rot-stöd förra året, alltså till bostadsrättsinnehavare och villaägare. Om man använde hälften av rot-pengarna så skulle 7–10 miljarder kronor kunna gå till hyresrätter i stället och man kan villkora dem med att de ska bidra till social, ekonomisk och miljömässigt hållbar utveckling.
Pär Svanberg skulle vilja att det generellt blev bättre förutsättningar för alla bostadsföretag som renoverar. I de särskilt utsatta områdena behövs dessutom helt andra satsningar, påpekar han.
– Där behövs insatser inom många olika samhällsområden för att få en positiv utveckling. De områdena präglas ofta av att kommersiell och offentlig service läggs ner och man måste satsa på helheten.
Nu riktas renoveringsstödet bara till de områden där 50 procent av hushållen har låg köpkraft enligt SCB:s statistik. Boverket bedömer att cirka 26 000 fastigheter kan omfattas. Årets summa på 800 miljoner kronor räcker till cirka 230 hus, enligt näringsdepartementets beräkningar.
Ytterligare 200 miljoner kronor ska gå till utemiljön i de berörda bostadsområdena.