Annons

”Renovräkning” ett problem när miljonprogrammet rustas

Nyheter Hundratusentals lägenheter ska renoveras och många hyresgäster riskerar att få så hög hyra att de måste flytta. Problemet med ”renovräkning” diskuterades på Bostadsmötet i Uppsala.

Inför en stor renovering måste hyresgästerna godkänna förbättringsåtgärderna. Den processen är emellertid en slags skendemokrati där i stort sett alla förbättringsåtgärder godkänns – om hyresgästen protesterar och vänder sig till hyresnämnden. Sara Westin, forskare på Institutet för bostads- och urbanforskning i Uppsala, använder begreppet ”renovräkning”, för att beskriva den problematik som många hyresgäster står inför när miljonprogrammet ska renoveras. Inte sällan vill värden göra stora ingrepp såsom att byta ut hela köket, helkakla badrummet och lägga parkett i samband med ett stambyte. Åtgärder som höjer hyran och gör att hyresgäster kan tvingas att lämna sina hem.

På bostadsmötet i Uppsala berättade en panel om sina erfarenheter.
Studenten Alexander Tybring, hyresgäst hos kommunala Signalisten i Solna bor just nu i en evakueringslägenhet medan renoveringen pågår. Han har motsatt sig renoveringen, som inkluderar att 50-talsköket rivs ut, men såväl hyresnämnden som hovrätten gav Signalisten rätt. Han får flytta tillbaka i november men vet ännu inte vad hyran kommer att bli.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag lever i ett slags moment 22. Eftersom jag inte vet vad hyran blir finns det ingen som vill byta. För jag räknar med att jag måste flytta till något mindre, Alexander Tybring.

Gunilla Meurling från Jordens vänner menar att många bostadsbolag använder energieffektivisering som argument för att dölja sociala katastrofer. Hon ifrågasatte det ekologiskt riktiga i att byta ut fungerande kök, inklusive vitvaror.

Annons

Anneli Tidemar, diakon i Vaksala församling i Uppsala, berättade om den oro som sprider sig i ett område som ska renoveras i hennes församling. En tvåa kan bli mellan 3 000 och 4 000 kronor dyrare per månad.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

– Det är en väldig påfrestning för många, inte minst de äldre, att inte veta om man kan bor kvar i den lägenhet som varit ens hem under många år, Anneli Tidemar.

Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, känner igen problembeskrivningarna. Hon menar att dagens hyresgästinflytande är en chimär. Föreningen har skrivit till den avgående regeringen i frågan men har inte fått något svar, trots flera påstötningar. Hon berättade om de tre olika nivåer på renovering – och hyreshöjning, som Hyresgästföreningen varit med och tagit fram och som gör att de allra flesta hyresgäster kan bo kvar. Det tankesättet tycks vara lättare att ta till sig på orter där trycket på lägenheter och betalningsviljan är lägre.

Annons

– Vi brukar säga att ju längre bort från Stockholm man kommer, desto skickligare är värdarna på att göra renoveringar utan större ingrepp som höjer hyran, säger Susanna Skogsberg.

Läs ocksåEkparkett i köket - lyx eller standard? Ingrid stred för sin plastmattaParkettgolv. Bilden visar broschyr om renoveringen och Ingrid Edéus i köket.
Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.