Annons

Risk för minskat hyresutbud om lagförslagen går igenom

Nyheter Den som hyr ut sin bostadsrätt i andra hand kan kräva i princip hur hög hyra som helst – utan risk. Att ta ut extra pengar för sin hyresrätt kan dock i framtiden leda till både böter och förlorat kontrakt. Om de nya lagförslagen blir verklighet kommer utbudet av andrahandshyresrätter att minska, tror bostadsforskare.
Bostadsforskarna Hans Lind och Martin Grander tror båda att hårdare regler kan leda till färre andrahandslägenheter på marknaden – men att priset kan vara värt att betala för att slippa otillåten uthyrning.

I tisdags lämnade utredningen ”Åtgärder mot handel med hyreskontrakt” över en rad kontroversiella lagförslag till regeringen. Bland annat föreslogs att personer som köper ett hyreskontrakt ska kunna dömas till fängelsestraff och att hyresgäster som hyr ut sin bostad utan värdens tillåtelse inte bara automatiskt förlorar kontraktet utan även riskerar dryga böter eller fängelse.

Därtill vill utredarna sätta stopp för personer som hyr ut i andra hand till en större peng än vad boendet kostar. Förutom ett tillägg för möblemang och exempelvis kostnader för bredband får inte en enda krona extra tas ut i andrahandshyra. Den som går över gränsen ska enligt det nya förslaget genast förlora sitt kontrakt samt bli återbetalningsskyldig.

Läs ocksåSnart kan du hamna i fängelse om du köper hyreskontrakt

Någon gång nästa år förväntas regeringen ta ställning. Blir utredningens förslag verklighet innebär det att hyresrätter och bostadsrätter går motsatta vägar beträffande andrahandsuthyrning. Medan svångremmen dras åt för uthyrning av hyresrätter har de senaste årens regeländringar gjort det betydligt enklare att hyra ut och tjäna rejäla pengar på sin bostadsrätt. I realiteten kan den som hyr ut sin bostadsrätt medvetet sätta vilken ockerhyra som helst, eftersom hyresgästen ändå inte har rätt att kräva någon retroaktiv återbetalning av överhyra.

Som Hem & Hyra rapporterade för knappt ett år sedan är det i Stockholm och Göteborg mer än dubbelt så dyrt att hyra en bostadsrätt i andra hand jämfört med att ha ett förstahandskontrakt på en likvärdig hyresrätt.

Martin Grander, bostadsforskare vid Malmö högskola, är bekymrad över effekterna av en sådan obalans. Att dagens ojämlikhet mellan bostadsformerna späs på ytterligare. Helst hade han velat se att liknande krav i så fall införs även för bostadsrätter.

Läs ocksåBranschorganisationerna backar tuffa lagförslagen

– Minskar man möjligheterna att tjäna stora pengar på bostadsrätten kan man öka rörligheten i alla delar av beståndet. I dag skapar de höga andrahandshyrorna incitament för att inte sälja sin bostadsrätt.

Annons

När människor avstår från att ta ut överhyror eller hyra ut olovligen kommer sannolikt antalet tillgängliga andrahandsbostäder att minska, resonerar Martin Grander.

– Det är klart att det totala utbudet kan komma att minska, när det illegala utbudet minskar. Men kanske är det ändå ett rimligt pris att betala. All illegal uthyrning skapar möjlighet att utnyttja den som har det allra sämst.

Läs ocksåBåda sidor överklagar historisk Airbnb-dom

Men utnyttjas inte folk som hyr bostadsrätter i andra hand minst lika mycket?

– Ja, där finns det säkert också väldigt många drabbade. Det är inte helt lätt att komma åt detta.

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, instämmer i att antalet hyresrätter på andrahandsmarknaden kommer att minska om förslagen röstas igenom.

Annons

– Det borde rimligen bli något färre, men det kan knappast vara ett skäl till att acceptera att hyresgäster skor sig på kombinationen av hyresreglering och bostadsbrist.

Totalt sett anser han att utredningen är rätt ute.

– Om vi har en hyresreglering måste det finnas hårda regler mot andrahandsuthyrning till höga hyror. Syftet med hyresreglering är ju inte att den som står på kontraktet ska kunna tjäna pengar på att hyra ut.

Läs också Han för en ojämn kamp mot bostadsfusket: ”Hela samhället har sovit i den här frågan” Hockeyspelare åtalas – här är svartuthyrarna som åkt fast med nya lagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.