Annons

Så dyrt är det att hyra bostadsrätt

Tips & Råd Att hyra bostadsrätt i andra hand kan vara tre gånger dyrare än att ha ett förstahandskontrakt, visar vår granskning. Men ingen klagar hos hyresnämnden – eftersom det är lönlöst.
Foto: Alexander Donka
Kvar i flickrummet. I ett par års tid har Melissa Eriksson försökt hitta en lägenhet men inte haft råd.

För snart fyra år sedan ändrades lagen om privatuthyrning. I en handvändning fick den som hyrde ut sin bostadsrätt eller villa lov att baka in lägenhetens marknadsvärde och driftskostnader i andrahandshyran.

Samtidigt blev det enklare för bostadsinnehavaren att göra sig av med hyresgästen. Oavsett vad parterna tidigare kommit överens om fick värden nu lov att säga upp avtalet med tre månaders varsel.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Regeringens förhoppning var att fler människor skulle ställa sina bostadsrätter till förfogande, när det plötsligt fanns så mycket att vinna på att hyra ut.

Riktigt så blev det inte. Sedan lagändringen har utbudet av andrahandslägenheter i landet bara ökat med fyra procent, visar Hem & Hyras granskning från tidigare i år.

Andrahandshyrorna har dock gjort en helt annan resa. Under samma treårsperiod ökade snitthyran för en tvårummare på marknadsplatsen Blocket med 35 procent.

Läs ocksåNär pengarna inte räcker – så gör du med hyranÄr plånboken tom? Prioritera hyra, el och hemförsäkring. Kontakta din hyresvärd så fort du märker att du har problem att betala hyran. Budget- och skuldrådgivningen i din kommun kan hjälpa dig att göra upp en plan.

Och absolut dyrast är de ägda bostäderna. Enligt Hem & Hyras granskning av 250 annonser på Blocket och Bostad direkt kan det kosta tre gånger så mycket att hyra en bostadsrätt i Stockholm jämfört med att ha ett förstahandskontrakt på en hyresrätt. I Göteborg är det dubbelt så dyrt att hyra ett ägt boende, medan det i Malmö är drygt 70 procent dyrare.

Men fenomenet sträcker sig även utanför storstäderna. 20-åriga Melissa Eriksson arbetar som vårdbiträde i Strängnäs och har i två års tid gjort allt i sin makt för att hitta en lägenhet som hon har råd med. Men varje gång hon funnit en tillgänglig bostad har uthyraren krävt både överhyra och dåliga villkor.

Läs ocksåÖverhyra – så får du tillbaka pengar om du betalat för mycketSå mycket pengar har du rätt att få tillbaka om du betalat överhyra i andrahand

– De tjänar flera tusen kronor i månaden och ändå får man bara hyra i korta tider och kan kastas ut när som helst. Jag tycker att det är för jävligt.

Annons

Nu planerar hon i stället att köpa en mindre lägenhet tillsammans med sin pojkvän, vilket trots stora lån skulle ge en lägre månadskostnad.

– Det känns som enda sättet. Folk som hyr ut borde tänka på hur det var när de själva behövde någonstans att bo.

I praktiken existerar ingen övre gräns för andrahandshyrorna i bostadsrätter eftersom det inte finns något effektivt sätt för den som hyr att sätta ner foten, resonerar Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg. Hennes råd är att sikta in sig på att hitta hyresrätter för andrahandsuthyrning.

– Då har du bättre möjligheter att få en rimlig hyra. Och du kan begära att få överhyra återbetald med retroaktiv verkan ett år tillbaka.

Förmedlingssajten Qasa har tagit fasta på de nya spelreglerna. Här sätter uthyraren ingen slutgiltig hyra i annonsen – i stället får bostadssökarna bjuda över varandra tills lägenhetsinnehavaren är nöjd med priset.

Och dyrt blir det. De fem senaste lägenhetsannonserna i Stockholm hade i skrivande stund ett snittbud på över 312 kronor per kvadratmeter. En trerummare i innerstan kostade exempelvis 37 000 kronor i månaden.

– Det är helt enkelt dyrt med marknadsprissatta boenden, säger Stephanie Olsen, kundchef på Qasa. Antingen kostar det mycket per månad eller så kostar det miljoner att köpa, tyvärr är det så Stockholms bostadsmarknad ser ut i dagsläget

Även på Blocket är man medvetna om att de skyhöga andrahandshyrorna på bostadsrätter är utom räckhåll för många unga vuxna. Men i och med att företaget i nuläget inte kan kontrollera vilket marknadsvärde bostäderna har blir det svårt att införa ett pristak för annonserna, berättar presschefen Linnéa Aguero.

Annons

– Då skulle vi behöva ha personal tillgänglig på alla platser i landet, vilket skulle innebära att annonspriserna höjdes till en nivå som ingen vill betala.

Den som hyr bostadsrätt i andra hand har inget att vinna i hyresnämnden. Man kan inte få pengar tillbaka och riskerar samtidigt uppsägning. I fjol tog hyresnämnden i Stockholm emot cirka 60 ansökningar om återbetalning av andrahandshyra. I nio av tio fall fick hyresgästen rätt i nämnden och lämnade förhandlingarna med en rejäl kompensation.

Samtliga ansökningar gällde personer som bott i en hyresrätt i andra hand. Andrahandshyresgäster i bostadsrätt har helt slutat att försöka göra sin röst hörd, berättar hyresrådet Kristian Eriksson.

– När folk får reda på att de inte kan få hyran tillbaka retroaktivt när man hyr bostadsrätt drar de tillbaka sin anmälan, säger han.

Detta gäller om du hyr bostadsrätt

* Personen du hyr av har rätt att ta ut betydligt högre hyra än förr, eftersom man får räkna in lägenhetens marknadsvärde, driftskostnader och möbler.
* Du har inte rätt att kräva återbetalning av överhyra.
* Du kan bli uppsagd med tre månaders varsel – oavsett vad du och innehavaren tidigare kommit överens om.
* Som hyresgäst har du rätt att säga upp avtalet med en månads uppsägningstid.
* Till skillnad från en vanlig hyresgäst saknar du helt besittningsskydd.

Källor: Hyresgästföreningen, hyresnämnden

Fakta: Andrahandshyra bostadsrätt

STOCKHOLM: 308 kronor per kvadratGÖTEBORG: 210 kronor per kvadratMALMÖ: 164 kronor per kvadrat

*Snitthyran på 250 annonser för privatpersoner sorterade efter senaste publiceringsdatum.Källa: Blocket och Bostad direkt.

Fakta: Förstahandshyra hyresrätt

STOCKHOLM: Cirka 100 kronor per kvadratGÖTEBORG: Cirka 100 kronor per kvadratMALMÖ: Cirka 95 kronor per kvadrat

*Baserat på snitthyran för en tvårumslägenhet i respektive stad 2016.

Källa: SCB.

Läs också Pensionär? Så här gör du för att söka bostadstillägg Här är landets dyraste hyresrätter Renovering – så mycket höjs hyran

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.