HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Romer diskrimineras på bostadsmarknaden

Nyheter Personer från etniska minoriteter känner sig ofta dåligt bemötta på bostadsmarknaden. Romer är särskilt utsatta. Men det är svårt att nå en fällande dom.

Under 2012 kom det in 46 anmälningar till diskrimineringsombudsmannen, DO, från personer som kände sig särbehandlade på bostadsmarknaden.

Merparten av dessa, 27 stycken, hänvisade till sin etniska tillhörighet men många av anmälningarna kom också från personer med funktionshinder.

Läs ocksåKfasts inkomstkrav: Ninas kompis får inte flytta till FröslundaKvinna som står lutad med armarna över en disk. Under henne syns bakverk.

Antalet anmälningar är dock lägre än det var under både 2010 och 2011.

En av de mest utsatta grupperna var romer. Så har det sett ut under flera år och 2012 var inte något undantag.

Ett av de mest uppmärksammade fallen rör en kvinna i Filipstad som hade hittat en lägenhet på Blocket till sig själv och sina två barn.

Annons
Läs ocksåDO-rapport visar: Inkomstkrav i Eskilstuna och Örebro kan vara diskrimineringFotomontage. Bild på hus i Fröslunda centrum. Infällt i bilden en hand som håller i nycklar, en annan hand som håller i ett kreditkort.

Hon åkte och tittade på den och var nöjd. Därför skrev hon på hyreskontraktet, betalade hyran i förskott och fick nycklarna.

Dagen efter hade hyresvärden ångrat sig. Skälet var att grannarna skulle flytta om de förstod att en ”zigenare” skulle flytta in, hävdade värden, och sade upp hyreskontraktet.

– Tillgång till bostad är ett grundläggande behov och en förutsättning för att kunna delta i samhället på lika villkor, vi ser i våra anmälningar att romer ofta nekas hyra eller köpa bostad, kommenterade kvinnans jurist, Laine Nou Strömgren.

Läs ocksåRegeringen granskar orättvisor på hyresmarknaden

Hyresvärden menar att det fanns andra skäl till att kontraktet revs. Men DO har stämt värden å kvinnans vägnar och yrkar på skadestånd på 80 000 kronor till henne och 60 000 kronor till vardera av barnen.

Annons

Det är svårt att vinna ett diskrimineringsmål i domstol. Ofta går ärendet till förlikning eller skrivs av helt.

Varken i år eller förra året har något fall av diskriminering på bostadsmarknaden lett till en fällande dom.

Fakta: Anmälningar 2012

DO fick in 46 anmälningar under 2012 om diskriminering på bostadsmarknaden. Ingen av dessa ledde till en fällande dom.

Etnisk tillhörighet: 27

Funktionsnedsättning: 14

Okänd: 6

Religion eller annan trosuppfattning: 4

Ålder: 2

Kön: 2

Könsidentitet eller uttryck: 1

Sexuell läggning: 1

* En anmälan kan innehålla flera diskrimineringsgrunder.

Läs också Hon tar sig inte in i förrådet - anmäler värd för diskriminering Rökare känner sig diskriminerade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.