Annons

S-ombuden: Marknadshyror i nybyggt ingen bra idé

Örebro Marknadshyror i nybyggda lägenheter är ingen bra idé. Det tycker tio av tolv ombud till S-kongressen som Hem & Hyra har intervjuat. ”Inte den bästa överenskommelsen”, säger Grumspolitikern Eriwan Waysi.
Hyresgästföreningen och dess förbundsordförande Marie Linder har hamnat på kollisionskurs med Stefan Löfvens Socialdemokraterna. Föreningen dömer ut uppgörelsen om fri hyressättning i nybyggda lägenheter.

I valrörelsen drev Socialdemokraterna en tuff kampanj mot marknadshyror. Men när det så kallade januariavtalet offentliggjordes visade det sig att partiet fått kompromissa bort sitt hårdnackade motstånd. I uppgörelsen med MP, C och L ingick en överenskommelse om att det ska bli fri hyressättning i nyproducerade lägenheter. Lagstiftningen ska finnas på plats den 1 juli 2021.

Hyresgästföreningen ska i morgon fredag protestera mot uppgörelsen i samband med att Socialdemokraterna håller partikongress i Örebro i helgen. En rundringning bland kongressombuden i Örebro, Värmlands, Dalarnas och Södermanlands län visar att Hyresgästföreningen har stöd för sin sak.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hem & Hyra har pratat med tolv ombud, varav två väljer att inte kommentera uppgörelsen. Men resterande tio är uttalade motståndare till fri hyressättning i nya lägenheter – även om många spontant uttrycker förståelse för att partiet tvingats kompromissa på den här punkten.

– Partiet gick ut före valet och sa att marknadshyror vill vi inte ha. Jag står fast vid den ståndpunkten och är rädd för vart det här kommer att leda. Men sedan har jag förstås inte suttit med vid ett förhandlingsbord och kompromissat, säger kommunstyrelseledamoten Jonas Åkerman från Nora.

Ombuden lyfter fram sådant som att det blir de svaga grupperna som drabbas om marknadshyror införs och att det blir svårt för exempelvis ungdomar att skaffa sig sin första bostad.

Läs också"Fri hyressättning på nybyggt är ett slagträ som inte påverkar"

– Jag är orolig för att marknadshyror kan skapa en gräns mellan de som har och de som inte har, säger Blerta Krenzi, vice ordförande i bildningsstyrelsen i Avesta.

Annons

Några av ombuden menar att uppgörelsen kan vara ett första steg till att marknadshyror införs i alla lägenheter, både nyproducerade och befintliga. En av dem är Eriwan Waysi, ledamot i samhällsbyggnadsutskottet i Grums.

– Det här öppnar för en väg där högerkonservativa människor senare kan komma och tycka att det ska införas överallt. Jag kampanjade mot detta i valet och jag tror att många, precis som jag, är besvikna nu. Det känns inte bra i vare sig i hjärtat eller magen – men det är en kompromiss, säger han.

Läs ocksåHyresgästföreningen demonstrerar mot Socialdemokraterna

Liksom flera andra kongressombud tycker Eriwan Waysi det är bra att Hyresgästföreningen protesterar mot Socialdemokraternas ändrade hållning i den här frågan.

– Att de demonstrerar känns oerhört fint och viktigt, förklarar han.

Hem & Hyra frågade även kongressombuden om de ser ett utrymme för att höja hyrorna i nybyggda lägenheter i deras hemkommun. I likhet med vd:arna för de kommunala bostadsbolagen i Örebro län svarade de flesta nej på den frågan.

Annons

– Tillgången på lägenheter är större än efterfrågan så lokalt tror jag inte att det här kommer att påverka, säger Jörgen Norén, ordförande i Malungs kommunfullmäktige.

– Det är egentligen inte mitt område, men jag ser inte att det finns något utrymme för det. I stället behövs det bra och billiga lägenheter som folk har råd att bo i. Som det är i dag är många trångbodda, men de har inte råd att flytta till något större, förklarar Jessica Ekerbring som är ordförande för vuxenutbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Örebro.

Helén Stockow‎, kommunfullmäktiges ordförande i Flen, är den enda av de intervjuade som uttryckligen tror att marknadshyror i nybyggt kan få genomslag i hemkommunen.

– Jag tror att man kan komma att höja hyrorna lite grann med tanke på att Flen ligger hyggligt nära Stockholm och att kommunikationerna är goda, säger hon.

Fakta: Så sätts hyran för nya lägenheter i dag

Bruksvärdesprincipen: Hyran sätts utifrån generella värderingar av exempelvis standard och läge. Hyran får inte vara påtagligt högre än för liknande lägenheter.

Presumtionshyra: Om värden och Hyresgästföreningen inte kommer överens enligt bruksvärdesprincipen kan man i stället förhandla fram en presumtionshyra. Hyran kan då bli betydligt högre än för andra likvärdiga lägenheter och kan inte användas som jämförelseobjekt vid en prövning i hyresnämnden.

Värden sätter hyran själv: Fastighetsägaren kan välja att helt bestämma hyrorna själv. Om hyresgästerna vänder sig till hyresnämnden och begär en prövning kan hyran komma att sänkas.

Läs också Stefan Löfven om uppgörelsen: Fler hyresrätter kan byggas Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.