HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästföreningen demonstrerar mot Socialdemokraterna

Örebro Hyresgästföreningen planerar att demonstrera mot Socialdemokraterna och förslaget att införa marknadshyror på nybyggda hyresrätter. Ett förslag som föreningen menar är "uruselt".
Hyresgästföreningen och dess förbundsordförande Marie Linder har hamnat på kollisionskurs med Stefan Löfvens Socialdemokraterna. Föreningen dömer ut uppgörelsen om fri hyressättning i nybyggda lägenheter.

Om en dryg månad, 22-24 mars, håller Socialdemokraterna sin stora partikongress med delegater från hela landet.

Platsen är Conventum i Örebro och när delegaterna kommer på fredagen är tanken att de ska mötas av Hyresgästföreningens demonstration.

Läs också"Fri hyressättning på nybyggt är ett slagträ som inte påverkar"

– Vi vill visa det Socialdemokratiska partiet att det finns en otrolig frustration och ilska efter det svikna vallöftet. Partiet var bara några månader tidigare väldigt tydliga med att de ALDRIG kommer införa marknadshyror. Därför är det här illa, riktigt illa, säger en upprörd Helena Frisk.

Hon är regionordförande i Hyresgästföreningens Region Mitt där länen Örebro, Värmland, Dalarna och Sörmland ingår.

Föreningen har sökt demonstrationstillstånd och hoppas att de socialdemokratiska delegaterna kommer att mötas utanför Conventum av hyresgäster, medlemmar och andra som vill visa sitt missnöje mot förslaget att införa marknadshyror i nybyggda lägenheter.

Läs också"Marknadshyror höjer hyran 63 procent"

I januariavtalet kom regeringspartierna överens med Liberalerna och Centern om att införa fri hyressättning i nybyggt från år 2021. Det var en av punkterna för att Liberalerna och Centern skulle släppa fram Löfven som statsminister.

– Det kommer att bli både en rolig och allvarlig aktivitet. Den visar att vi mobiliserar och att vi menar allvar: de ska inte tro att de kan strunta i alla oss hyresgäster. Det är ett uruselt förslag de lagt, säger Helena Frisk.

Samtidigt är det ju så att i stora delar av landet ligger redan hyrorna i nyproducerat så högt att man inte kan höja dem mer. Det har bland annat Örebrobostäders vd påtalat. Vad säger du om det?
– Ja, precis, det är vad vi försöker tala om också: att nyproduktionshyrorna redan ligger väldigt högt i dag och det är ju bevis för att marknadshyror definitivt inte löser några problem. Det är andra saker som behövs: det ska byggas bostäder med rimliga hyror som folk har råd att bo i.

Läs ocksåFriare hyror en bricka i regeringsspelet

Om det inte påverkar kanske man bara kan rycka på axlarna åt det?
– Definitivt inte! Det kan man inte göra, för tanken är ju att marknadshyran ska införas i det övriga beståndet på sikt. Det här är ett första steg. Så att rycka på axlarna åt marknadshyror – aldrig i livet! Det skapar bara större legitimitet åt att fastighetsägarna kan ta ut ännu högre hyror. Nu finns ändå en gräns och ett skydd och det ska vi ska värna, säger Helena Frisk.

Vad tror du om chanserna att Socialdemokraterna kommer att lyssna på er?
– Jag tror att det finns en frustration inom det Socialdemokratiska partiet där många liksom vi hoppas att det här förslaget inte ska bli verklighet. Därför ska vi göra allt vi kan för att påverka dem och få dem att lyssna på oss.

Läs också Svalt intresse att bygga tillsammans – än så länge 132 år kvar till jämställt i bostadstoppen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.