Annons

Saboterade tvättmaskinen och hotade grannar – förlorar kontraktet

Nyheter En granne fick en blöt överraskning i tvättstugan – slangarna till maskinen var utdragna så att vattnet sprutade. I sin egen lägenhet hade kvinnan ställt ett badkar halvvägs utanför badrummet för att tvätta i. Efter flera år av störningar tvingas hyresgästen nu att flytta.

I flera års tid har grannarna i hyreshuset i Västerås känt rädsla och obehag inför kvinnans nycker och dåliga humör.

Kvinnan har haft som vana att högljutt dela med sig av sin åsikt om övriga hyresgäster och deras bekanta, ofta från balkongen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

En granne fick en otrevlig överraskning i tvättstugan, efter att kvinnan dragit ut slangarna till maskinen så att vatten sprutade ut i rummet.

Vid ett annat tillfälle har kvinnan kastat porslinstallrikar från balkongen ned på gården.

Ytterligare grannar har störts av höga ljud och bankningar från kvinnans lägenhet till den grad att de övervägt att flytta.

Läs ocksåHans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Badkaret fick inte plats

När hyresvärdens anställda gjorde ett besök i lägenheten fann de ett badkar som stod halvvägs utanför badrummet, med stor risk för vattenskada som följd. Enligt kvinnan har karet varit till för att tvätta i men varit för stort för att helt få plats.

Annons

Nu har värden och grannarna vänt sig till hyresnämnden för att få kvinnan att flytta.

Läs ocksåKvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuldHyreslagen och ett trapphus

Tvingas flytta

I sitt beslut konstaterar hyresnämnden att kvinnan brutit mot sin vårdplikt genom att göra åverkan på inredningen samt riskera vattenskada. Störningarna har i sin tur pågått så länge och varit så allvarliga att de anses vara grund för uppsägning. Hon tvingas därmed flytta.

Enligt Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, är det inte alltid lätt att dra en exakt gräns för vad som betraktas som en störning.

– Hyreslagen säger att man inte får störa så att det påverkar grannarnas boendemiljö eller hälsa. Men samtidigt ska ju alla kunna leva sitt liv normalt i sin lägenhet.

Annons
Hyresgästföreningens förbundsjurist Roger Höög.

Att ibland bli lite störd av att någon lever sitt liv normalt är något man som granne får stå ut med. Till det räknas allt från lek på gården, prat som hörs genom väggen eller att andra hyresgäster har folk över och spelar musik emellanåt.

– Man utgår från vad som är skäligt för en så kallad normalhyresgäst. Är man till exempel extra ljudkänslig och klagar på oljud eller personligen upplever en granne som hotfull behöver det inte betyda en störning i lagens mening.

Det finns heller inget som säger att man inte får lov att tvätta i badkaret. Men att ha badrumsinredning utanför våtrumsskyddet är inte att rekommendera, säger Roger Höög.

– Även om det i sig inte är allvarligt nog att få kontraktet uppsagt kan det bli dyrt. Skulle det komma att bli en vattenskada är det inte osannolikt att man åker på ganska stora skadestånd.

Läs också Tiktok-sjärnan Auri städar hem med sopberg: "Folk lider, jag berättar deras historia" Spelmissbruk ingen ursäkt – familj vräks Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.