Annons

Sänkt hyra för 110 lägenheter

Borlänge Hyresgästföreningen och Tunabyggen har efter en två år lång konflikt, kommit till en förlikning om hyrorna i Lisselhagen. Hyrorna sänks för samtliga hyresgäster.

Det är nu två år sedan som en förhandling om hyror i det nybyggda kvarteret Lisselhagen strandade. Hyresgästföreningen tyckte att hyrorna som Tunabyggen ville ha igenom var för höga och anade att så höga hyror skulle trissa upp andra nybyggnadshyror ännu mer. Hem & Hyra har skrivit flera artiklar om turerna.

Tio hyresgäster vände sig till Hyresgästföreningen för att få hyrorna prövade i Hyresnämnden, men nu har parterna kommit överens ändå i en förlikning.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Förlikningen innebär bland annat att hyran sänks med 6,3 procent för samtliga 110 lägenheter första september. Beräknat på en tvåa betyder det en sänkning från 7 016 kronor till 6 714 kronor.

De hyresgäster som drivit ärendet genom Hyresgästföreningen får dessutom sänkningen retroaktivt från november 2014. Beroende på hyrans storlek får de tillbaka mellan  cirka 2 000  och 3000 kronor.

Hyrorna som hyresgästerna betalat sedan inflytt är rabatterade under tre år. Så sänkningen på 6,3 procent gäller för i år. Nästa år blir rabatten på 4,5 procent. Därefter ska den så kallade målhyran börja betalas – utan rabatt.

Annons
Läs ocksåBoende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror"

Även där har parterna kommit överrens om en sänkning. Tidigare hade Tunabyggen satt 7544 kronor som målhyra, men nu är den sänkt till 7067 kronor.

– Våra medlemmar som drivit ärendet tycker att det här är en under omständigheterna bra deal. De har var och en accepterat förlikningen. Hade en av dem sagt nej, hade allt fallit. Sedan fick vi till en bonus att hyran sänktes för alla hyresgäster i huset, säger Marcus Kjellin som är förhandlingsstrateg Hyresgästföreningen region Mitt.

Den generella sänkningen för samtliga hyresgäster är viktig för Hyresgästföreningen eftersom man sett en fara i att hyrorna i Lisselhagen skulle trissa upp hyrorna i andra nybyggen.

Läs ocksåStorkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå

– Finns det en ny hyresnivå på en ort så lägger det en ribba för vad den lokala bostadsmarkanden tål. I en ort som Borlänge som expanderar, så är det viktigt att få till en hyresnivå som mer än bara en liten marginell grupp i samhället har råd med, säger Marcus Kjellin.

Annons

Husen i kvarteret Lisselhagen rymmer 29 ettor, 54 tvår, 14 treor och 14 fyrarumslägenheter.

Förlikningsavtalet innebär att:

  • Målhyrorna för samtliga 110 lägenheter i kvarteret Lisselhagen sänks med i genomsnitt ca 6,3 % från och med 1 september 2015.
  • De rabatterade nivåerna under hyresgästernas andra och tredje boendeår i lägenheterna sänks med i genomsnitt ca 4,5% från samma datum.
  • De hyresgäster som varit parter i Hyresnämndsprövningen får sänkningen retroaktivt från och med 1 november 2014.
  • Hyresgästparterna återkallar ärendena från hyresnämnden i och med att tvisten lösts.

Läs också Trodde lägenheten var uppsagd – tvingas betala 53 000 kronor Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Hyrorna klara i Västerås efter strandning – fler överenskommelser att vänta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.