HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Satsar miljoner på att ta hand om flyktingar

Nyheter Nu kavlar Hyresgästföreningen upp ärmarna för att hjälpa det stora antalet nyanlända att integreras. Bland annat uppmanas privatpersoner att bjuda på middag.

Under  gårdagen träffade statsminister Stefan Löfven flera ideella organisationer för att samla upp idéer om hur den stora migrationsutmaningen kan tacklas på bästa sätt.

Förbundsordförande Marie Linder passade på att avslöja Hyresgästföreningens kommande satsning, där två miljoner kronor avsätts för integrationsprojekt. 

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

– Vi har bestämt oss sig för att vara en aktiv part nu när så småningom migrationen når ut i våra bostadsområden. Det handlar om pengar till lokala projekt som ska ta vara på kraften som finns i alla de nya som kommer. 

Vid sidan av den egna satsningen håller Hyresgästföreningen på att dra igång ett samarbete med den ideella aktören Axfoundation, som arbetar för ett socialt hållbart samhälle.

Annons

Samarbetet handlar delvis om att utföra utbildningsinsatser där flyktingarna informeras om vilka skyldigheter och rättigheter de har på bostadsmarknaden. En annan del går ut på att privatpersoner aktivt engagerar sig i flyktingarna.

Läs ocksåRetroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjerRetroaktiva hyror, hyror,

Till exempel genom att bjuda på middag.

– Det handlar mycket om att träffas. Vi kommer att jobba med olika typer av sociala insatser, där de exempelvis bjuds hem på middag och får chans att träffa och föra samtal med svenska människor.

Arbetsformen kommer att provköras i region Stockholm och region Norrland inom kort.

Annons
Läs ocksåEkonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen

Marie Linder vittnar om att makthavarna nu vänder sig till landets ideella krafter för hjälp i flyktingfrågan.  

– Det finns en enorm styrka i det civila samhället, och Hyresgästföreningen är en av de stora folkrörelserna som finns. Naturligtvis visar det här också på behovet av att bygga hyresrätter med rimliga hyror.

Läs också Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna" Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.