Annons

SD och M vill sälja delar av Bjuvsbostäder – styrelsen protesterar

Bjuv Att sälja minst 30 procent av Bjuvsbostäder. Det förslaget ligger på torsdag kväll på kommunfullmäktiges bord i Bjuv.
Foto: Privat/Mikael Malmborg
Mikael Henrysson (SD) och hyresgästen Rolf Malmberg har helt olika uppfattningar om det är bra eller dåligt att privata aktörer ska få bjuda på delar av kommunala Bjuvsbostäder.

Moderaterna och Sverigedemokraternas förslag om att sälja minst 30 procent av det kommunala bostadsbolagets lägenheter fick majoritet i kommunstyrelsen. På torsdagen ligger det för beslut i kommunfullmäktige.

Rolf Malmberg bor hos Bjuvsbostäder och är också ordförande i Hyresgästföreningen Nordvästskåne. För honom kom förslaget som en otrevlig överraskning.
– Vansinnigt. Det förminskar Bjuvsbostäder. Det finns inget bra i detta. Det är hyresgästerna som råkar illa ut och de ska inte betala för kommunens pensionsskulder, räkningen ska gå till alla invånare, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han befarar att det nu bara handlar om siffror och att köparna blir riskkapitalister som bara är ute efter att tjäna pengar. Seriösa spekulanter kommer att lägga lägre bud för att de inser vad som behöver göras i beståndet.

Enligt det rådande förslaget ska minst 30 procent av bostadsbolagets lägenheter säljas, det betyder cirka 300 lägenheter. Det beräknas kunna ge en utdelning till kommunen på cirka 50 miljoner och ett tillskott till bolaget på ungefär lika mycket.

Sverigedemokraterna har drivit på saken sedan den kom på agendan i budgetdiskussioner 2018 och senare som ett tjänstemannaförslag. Bland annat behövs pengar till pensionsavsättningar.

Annons
Läs också1 000 underskrifter stoppade inte försäljning av KKB:s lägenheter

Mikael Henrysson (SD) tycker att 300 lägenheter är rimligt och det skulle betyda att Bjuvsbostäder får ett procentuellt innehav med cirka 50 procent på orten. Försäljningen är ingen ideologisk fråga.
-Vi vill inte sälja av för sakens skull. Pengarna behövs.
Han anser vidare att det skulle gynna konkurrensen och få in fler aktörer på marknaden. Han ser inga risker med att försvaga Bjuvsbostäder eller att en försäljning skulle vara negativ för hyresgästerna.

Tydligt är att han inte har lyckats övertyga Bjuvsbostäders styrelse om detta. Enligt Mikael Henrysson finns en gammal ”schism” mellan bolaget och kommunen. I detta fall har bolaget vägrat att samarbeta.

Stefan Svalö (S), ordförande i bostadsbolagets styrelse menar i sin tur att de helt har körts över.
– Jag har varit med i politiken i 28 år och jag har aldrig upplevt något liknande, säger han.

Läs ocksåDelade meningar om förslag att sälja halva allmännyttan

För Stefan Svalö hade det normala varit att bolaget hade bjudits in till en ägardialog men det har överhuvudtaget inte bjudits in till några diskussioner. Vad som har hänt, enligt honom, är att kommundirektören på uppdrags av kommunstyrelsen har krävt att de ska lämna uppgifter om bolaget till en extern konsult som de enligt aktiebolagslagen inte får då detta berör affärshemligheter.

Enligt Svalö skulle det vara förödande för bolaget och hyresgäster om en försäljning på drygt 300 lägenheter gick igenom.
– Det skulle bli mycket svårt att behålla en egen förvaltning, vi skulle troligtvis behöva upphandla en sådan med risk för att vi förlorar kontrollen, säger han.

Annons

Bjuvs styrs av Socialdemokraterna med Centern, Liberalerna och Kristdemokraterna. Sverigedemokraterna och Moderaterna har dock majoritet om de går ihop i en fråga.

När frågan kommer upp i kommunfullmäktige på torsdag kväll tror Sverigedemokraterna inte att det blir ett beslut utan att det kommer att krävas en återremiss av ärendet. En sådan går igenom om en tredjedel av kommunfullmäktige vill det.

Läs också vad som just har hänt i Kävlinge.

Läs också Bostadsbolag i kommun med fattiga invånare vill ha rekordstor höjning av hyran Så missköter den skånska gurkodlaren sina hyreshus: ”Man blir mörkrädd” Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.