Annons

Delade meningar om förslag att sälja halva allmännyttan

Trelleborg Upp till 1 000 av Trelleborgshems lägenheter kan säljas av. Hyresgästföreningen i Trelleborg är kritisk men hyresgästerna är inte lika oroliga.
Trelleborgshem äger idag 2 000 hyresrätter.

– Kanske blir det bättre med en ny hyresvärd. Bättre underhåll och så.
Sargul Khakdost har bott i sin radhustrea i centrala Trelleborg i par år. Hon känner till förslaget att sälja lägenheter men är inte särskilt orolig. Det är egentligen ingen av de hyresgäster Hem & Hyra pratar med i Trelleborg. Fler tänker som Sargul, att det kanske kan bli bättre. En annan hyresgäst i centrala staden är besviken på hur Trelleborgshem sköter underhållet idag.

– Jag har bott i samma lägenhet i 44 år och det har blivit betydligt sämre med åren. Så länge inte hyran höjs har jag ingenting emot att få en ny hyresvärd, säger hon.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Trelleborgshem står inför den största förändringen någonsin. Går politikernas förslag igenom kan upp till hälften av Trelleborgshems lägenheter säljas, vilket Hem & Hyra skrivit om. Vilka områden det handlar om och vem som kan komma att köpa lägenheterna är inte klart. Förslaget kommer från styrelsen för Trelleborgs rådhus AB, koncernen där Trelleborgshem numera ingår, och ska behandlas av kommunstyrelsen i början av september. Släpper de igenom förslaget är det upp till kommunfullmäktige att fatta det slutgiltiga beslutet. Säger de i sin tur ja kan mellan 30 och 50 procent säljas redan inom ett och ett halvt år.

Trelleborgshems hus på Fagerängen i östra Trelleborg.

Vi åker till Fagerängen i östra Trelleborg där barn leker på de nyrenoverade gårdarna. Bodil Söderberg, som har bott här i fyrtio år, har svårt att förstå varför man vill sälja.

– Vad vinner man på det? Nu har man rustat upp gårdarna och byggt nya sopnedkast. Det känns inte bra. Men så länge jag inte märker av det och hyran inte höjs spelar det inte så stor roll vem som äger husen, säger hon.

Annons
Läs ocksåHälften av Trelleborgshems lägenheter kan säljas

Grannen Ann-Christin Olsson har bott här lika länge och för henne är det viktigast att bo kvar i sin lägenhet.
– Jag har inget emot Trelleborgshem men så länge inte hyran höjs spelar det mig ingen roll, säger hon.

Ann-Christin Olsson och Bodil Söderberg.

Julien-Ann El Mollas tre barn springer runt på en lekplats. Hon håller ett vakande öga från en parkbänk intill. Hon bor i ett grannområde som Trelleborgshem redan har sålt till en privat hyresvärd utan det har lett till några större förändringar.
– Det funkar bra med vår nya hyresvärd. Man kan få renoverat men då höjs hyrorna, annars är det ingen större skillnad. Det är bara att ringa så kommer han och fixar saker, säger hon.

Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande och tilllika styrelseordförande i koncernbolaget Trelleborgs Rådhus AB, som äger bostadsbolaget, menar att förslaget att sälja lägenheter inte handlar om någon privatiseringsvåg eller ”utförsäljning” av allmännyttan utan om att stärka ekonomin för kunna bygga fler bostäder.
– Annars hade jag som moderat föreslagit att sälja hela allmännyttan, säger han.

Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

– Kommunen står inför väldigt mycket nybyggnation och vi vill att Trelleborgshem är en del av det. Ska vi kunna bygga i både hög- och lågkonjunktur måste vi stärka den finansiella ställningen. Dessutom är det ett jättebra sätt att locka hit nya större aktörer när vi ska bebygga hela Kuststaden. Stora aktörer vill, och det är mer än en handfull, gärna ha ett bestånd redan när de börjar bygga för att lära känna Trelleborg, säger Mikael Rubin.

Annons

Han tror inte att hyresgästerna kommer att märka någon skillnad förutom att “det kommer stå ett nytt namn på hyresavin”. Men Hyresgästföreningen ser andra scenarion.
– Det blir naturligtvis som det brukar bli, att hyran stiger och samtidigt lite mer renoveringar som man kan ta betalt för. Det är ju tyvärr det man är ute efter, säger Lars-Olof Carlsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Svedal, Vellinge och Trelleborg.

Han menar att många hyresgäster känner en extra trygghet att bo hos ett kommunalt bolag.
– Det beror på vem som köper men det blir en väldig oro. Det finns en del fastighetsägare som är riktigt bra i Trelleborg men det finns även en del som inte är så bra. Man vet aldrig vem som blir ägare. Det här låter illa i mina öron. Frågan är vad som kommer att hända. Blir det hyreslägenheter i fortsättningen eller kommer de att ombildas.

Fakta: Trelleborgshem

  • Bostadsbolaget ägs sedan i vintras av det kommunägda koncernbolaget Trelleborgs Rådhus AB som även omfattar andra bolag som Trelleborgs Energiförsäljning och Trelleborgs Fjärrvärme AB.
  • Koncernbolaget bildades 2018 och samma typ av upplägg finns exempelvis runt MKB i Malmö. Att låta Trelleborgshem gå in i koncernbolaget möttes av kritik från Hyresgästföreningen i Trelleborg som befarade att det skulle få en negativ effekt för hyresgästerna. Upplägget motiverades av kommunen som ekonomiskt fördelaktigt rent skattetekniskt.
  • Trelleborgshem bildades 1950 och har 2 000 lägenheter, vilket motsvarar 30 procent av de totala antalet hyreslägenheter i kommunen. Trelleborgshem är därmed kommunens största hyresvärd.
Fakta: Hur stor vinst gör Trelleborgshem?
År Resultat (efter finansiella poster)
2018 18 miljoner kronor
2017 35 miljoner kronor
2016 9,6 miljoner kronor
2015 12 miljoner kronor
2014 12 miljoner kronor
2013 6,9 miljoner kronor
2012 13,2 miljoner kronor
2011 7,5 miljoner kronor
2010 17,9 miljoner kronor
2009 14,5 miljoner kronor
Fakta: Hyrorna redan klara för 2020
År Hyreshöjning Yrkande
2020 1,90%
2019 1,60% 3,66%
2018 0,99% 3,61%
2017 0,9 % (inbakat i Trelleborgsmodellen) _
2016 0,88% 3,50%
2015 1,80% 2,50%
2014 1,95% 3,20%
2013 2,75% 3,50%
2012 2,95% 3,83%
2011 2,30% 2,50%
2010 2,00% 2,85%
Läs också Tanums Bostäders försäljningsplaner läggs på is Kommunal värd blev privat: Därför betalar Ganimete 25 procent högre hyra än grannen Birgit Varbergs Bostad säljer Evelinas hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.