Sofie stoppas av bostadsbolagens krav
Var tredje hyresvärd i Hem & Hyras undersökning uppger att de inte accepterar försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag, som en inkomst.
Därmed ratar man uppåt en kvarts miljon hushåll, som inte kan leva upp till de inkomstkrav som alla hyresvärdar ställer.
Sofie Sander, 36, har fått lära sig detta.
Vi har nästan snubblat över en barnvagn i tamburen, skymtat hennes säng bakom ett draperi i hallen och trängt oss förbi byråar i korridoren. Kommit in till det lilla köket och rummet, fullt av en treårings leksaker och fler förvaringsmöbler.
44 kvadratmeter, inget förråd, en kallhyra på 5 900 kronor. Det är ett hem, men det är dyrt och det är trångt, egentligen tänkt som en studentlägenhet. Sofie längtar efter något mer barnvänligt.
– Jag drömmer inte om någon lyx, men det finns mycket större lägenheter som är mer praktiska och som kostar mindre än den här, säger Sofie.
Hon kramar sin kaffemugg med båda händerna och ser bestämd ut. Vill absolut inte framstå som ett offer. Hon är mest oförstående och arg, för hon har aldrig betalat en räkning för sent, aldrig slarvat med hyran eller stört. Ändå vill hyresvärdarna inte ha henne.
Allt började med lite ont i nacken när Sofie jobbade som telefonist. Det onda spred sig. Smärtan kom och gick, den vandrade runt i kroppen, hon blev väldigt trött.
27 år gammal fick hon diagnosen fibromyalgi, en smärtsjukdom som oftast är obotlig.
Efter några år med sjukskrivning och arbetsträning flyttade Sofie till Östafrika, där hon tidigare hade arbetat som volontär. Hon praktiserade på en reklambyrå i Tanzania och hoppades att värmen där skulle minska smärtan.
Tre år senare insåg hon att det inte hjälpte, men återflytten till Uppsala blev svårare än väntat.
– Jag hade sagt upp min lägenhet eftersom jag bara fick hyra ut den i två år. Jag hade stått länge i flera bostadsköer och trodde inte det skulle bli något problem att få en ny.
Men under tiden i Tanzania hade sjukreglerna i Sverige ändrats. Den tillfälliga sjukersättning hon tidigare haft hade försvunnit. Hon är för ung för att få sjukpension och kan inte få sjukpenning utan måste klara sig på försörjningsstöd från socialen.
Det gillar inte hyresvärdarna.
Hem & Hyras undersökning visar att nästan var tredje hyresvärd säger nej till personer med försörjningsstöd.
Bidraget accepteras helt enkelt inte som en inkomst.
Ytterligare 28 procent accepterar försörjningsstöd ibland, men bara om socialtjänsten garanterar hyran eller det finns någon annan säkerhet.
I Sofies fall har socialen lovat att man kan gå i borgen för att hyran betalas. Det kan hennes pappa också och hon har goda referenser från Upp-
salahem.
Allt detta har hon förklarat för flera hyresvärdar. Men det har inte hjälpt.
”För att skriva kontrakt hos Graflunds krävs tillsvidareanställning.”
Så kort avfärdas hon i ett mejl efter att ha gjort en intresseanmälan hos Graflunds. Företagets informationschef Anitha Wretling säger till Hem & Hyra att det där nog blev lite felaktigt, att de gör individuella bedömningar och att Sofie ska försöka igen. Fast de har inga lediga lägenheter att söka.
Störst hopp har Sofie Sander satt till Rikshem, där hon har stått i kö i elva år. Hon har hamnat långt fram i kön till lägenheter som är både större, bättre och billigare än den hon har. Hon har förklarat sin situation, men inte blivit godkänd.
Sven-Göran Svensson, förvaltningschef på Rikshem, säger till Hem & Hyra att reglerna är till för att de sökande ska veta vad som gäller. Men Sofies fall tycker han verkar speciellt.
– Det ska vi nog kunna lösa om socialförvaltningen kontaktar oss.
Detta var i juni. Vi hoppades få ett lyckligt slut på just den här historien. Men vid denna tidnings pressläggning känns det i stället ännu mer hopplöst för Sofie och hennes son.
Rikshem säger nu att det inte räcker att socialen garanterar hyran. Socialtjänsten måste stå för kontraktet om Sofie ska kunna få en lägenhet.
Men enligt socialtjänstens regler kan hon inte få ett socialt kontrakt. Många andra Uppsalabor har större och mer akut behov av det.
Hem & Hyra ringer Sven-Göran Svensson igen. Han säger att det inte går att göra några undantag från regeln att socialbidragstagare inte kan få ett eget kontrakt.
– Vi har satt upp vissa regler. Man kan tycka det är fel, men så är det.
Här är bolagen som inte accepterar försörjningsstöd som inkomst.
Hem & Hyra skickade en enkät till alla kommunala bostadsbolag och de fem största privata bostadsbolagen i varje län. Vi frågade vilka regler de tillämpar när de ska godkänna nya hyresgäster.
96 procent av dem kommunala och 71 procent av de privata svarade på enkäten – totalt 339 bolag. Svaren visar att:
96 procent tar kreditupplysning.
86 procent godkänner inte hyresskulder.
30 procent accepterar inte försörjningsstöd.
27 procent accepterar inte betalningsanmärkningar
23 procent godkänner inte tidigare skulder.
14 procent kräver fast anställning.
Läs mer om undersökningen här.