”Som en mur kring kommungränsen”
– Det är uppenbart att de säger nej till fler socialbidragstagare. Känns nästan som att man akut vill bygga en mur kring kommungränsen. Hela projektet andas gentrifiering, upprustning, och förmodligen höjda hyror. Det man kan fundera på är vart de, som uppfattas som problemet, ska ta vägen. Jag hoppas att de på något sätt tar med sig den sociala biten, säger Hyresgästföreningen regionchef Jan Olof Sandén.
Landskronas socialt utsatta centrala och östliga delar ska lyftas enligt handlingsprogrammet ”Landskronas vägval centrum-öster”. Hyresrätter, som ägs av många privata värdar, dominerar stort i området, ska till viss del ombildas till bostadsrätter. I handlingsplanen är det också tydligt att inflyttningen av socialbidragstagare till Landskrona ska bromsas, bland annat genom en gemensam och tuffare uthyrningspolicy. Under flera år har siffror som rör arbetslöshet, försörjningsstöd gått uppåt, och skatteintäkterna nedåt. Forskare pratar om att centrum, likt amerikansk struktur, blir mer och mer nedgånget och kriminellt, medan de mer etablerade delarna finns i ytterområdena.
– Det vi ser i dessa områden är en alarmerande utveckling, och alla inser att det inte kan fortsätta så här. Åtgärder måste vidtas, säger Hyresgästföreningens regionchef Jan Olof Sandén.
Så på den punkten är han överens med Landskronas styrande politiker Han säger att han också förstår att kommunen vill begränsa, vad som beskrivs som de negativa flyttströmmarna till de centrala och östra delarna.
– Principiellt tycker jag att folk måste få flytta dit de vill. Men det är klart att det inte är bra med en sådan koncentration av arbetslösa och personer beroende av försörjningsstöd. Det skapar segregation. Den stora omflyttningen är också problematisk och leder till stor otrygghet i området, man pratar om att den är 50 procent under ett år.
Bra i planen tycker han är att oseriösa fastighetsägare jagas med blåslampa, att socioekonomiska aspekter finns med i stadsplaneringen med en mer blandad upplåtelseform. När det gäller det nybildare bolaget med kommunen och fem privata fastighetsägare har han inte sett något liknande tidigare.
– Det är svårt att ha en bestämd uppfattning om planen och vilka effekterna blir. Det blir viktigt för oss att följa detta och se vilka de blir, säger Jan Olof Sandén.
Läs här mer om handlingsplanen och en intervju med kommunstyrelsen ordförande i Landskrona Torkild Strandberg.
Sysselsättningsgrad är 65,7 %, riksgenomsnitt är 75,9 %.
Försörjningsstödskostnaderna ligger på plats 284 av 290 kommuner.
Andelen bidragstagare är dubbelt så hög jämfört med rikssnittet.
Arbetslösheten är 10,8 %, i riket 6,2 %.
Medelinkomsten är 13,4 % lägre än riksgenomsnitt.
Kriminalitet är hög.
Källa: Landskronas vägval Centrum/Öster