Annons

Sömnproblemen över i de biltäta Dalakommunerna

Dalarna Sommaren är slut och raggarbilarna ställs in och musikanläggningarna tystnar. Nu kan många hyresgäster andas ut och njuta av ostörd nattsömn igen. För bilarna och den höga musiken är ett problemen och ett svårlöst sådant. Fler möten mellan raggare och hyresgäster behövs och polisen funderar på om störningarna går att rubricera som ofredande.
Foto: Josefine Engström
Sommartid har många hyresgäster svårt att sova då raggarbilar och hög musik stör.

Dalarna är det län där det finns flest personbilar per 1 000 invånare. Älvdalens kommun toppar listan bland landets kommuner och Malung-Sälens kommun är tvåa. Många av bilarna är raggarbilar, Dalarna är det län där raggarna är flest.

Men bilarna stör. Och de musikanläggningar som numera är mobila kan bokstavligen få väggar att skaka hos de hyresgäster som bor vid de populäraste bilstråken.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sofi Stam är ordförande i det som vanligen kallas Vansbros raggarklubb eller mer formellt SHRA i Vansbro/Äppelbo. Föreningen har 200 medlemmar från hela landet. Hon känner väl till problemet med störande musik och biltrafik:

– Det gäller att visa hänsyn tycker jag. Får vi en tillsägelse så måste vi följa den. Det har varit möten mellan oss, kommunen och polisen och det har blivit bättre, färre blir störda, säger Sofi Stam.

Rent rättsligt är det svårt att komma till rätta med problemet med hög musik och dundrande motorer. Regeringen förbereder en ny lagstiftning om huruvida hög musik på gator och vägar ska betraktas som ofredande. En sådan tolkning skulle kunna ge polisen möjlighet att bötfälla högljudda bilförare.

Annons
Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Polisen i Arvika har under sommaren tolkat trafikförordningen så att en förare som spelar hög musik i bilen inte kan sägas vara fullt uppmärksam i trafiken. Därför kan polisen bötfälla föraren. Huruvida det är en framkomlig juridisk väg återstår att se.

Men förutom juridiska åtgärder är mänskliga möten den bästa vägen menar både Hyresgästföreningen och raggarna själva.

Dick Gillving i Gävle ordnade ett möte mellan boende och raggare för ett par år sedan när hyresgästerna på Söder i Gävle klagade på nattligt oväsen. Problemen försvann men har nu börjat igen och mötena behöver följas upp menar han.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

– Folk är rädda för raggare, men det ska man inte vara. Bjud in till möte och förklara hur det känns att inte få sova. Jag tror att man behöver ha möten kontinuerligt.

Dick Gilling menar att den höga musiken är ett problem även för raggarna.

Annons

– Raggare kommer alltid att låta, det gjorde jag också när jag var ung men det måste vara någon måtta! De här ljudanläggningarna är en avart och det förstör för oss riktiga raggare.

Andrea Nilsson, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen förordar också möten som den bästa lösningen:

– Jag tror det bästa är att träffas. Ofta när det gäller trygghetsfrågor är det alltid bra att lära känna varandra. Det är svårare att jävlas men den man känner. Ett möte mellan raggare och hyresgäster kan ordnas genom Hyresgästföreningen och kanske kan man ha med polisen och hyresvärdar också.

Fakta: Älvdalingarna har flest bilar

1. I Älvdalens kommun finns 685 bilar per 1 000 invånare, det är flest i Sverige.
2. Malung-Sälen 680
6. Rättvik 641
7. Gagnef 639
9. Mora 635
Fem av de tio personbilstätaste kommunerna i landet
finns i Dalarna enligt Trafikanalys, trafa.se.

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.