Annons

”Spring” i huset inte skäl för vräkning

Köping En privat hyresvärd i Köping måste backa från vräkning av en hyresgäst som pekats ut som skyldig till att det är oroligt och stökigt i hyreshuset med bland annat påstådd narkotikahandel. Att det varit mycket ”spring” till kvinnans lägenhet är inte skäl nog för att bryta hyreskontraktet, anser hyresnämnden.
Foto: Mats Jonsson
Att det springs mycket i trapphuset är inte skäl för att bryta hyresavtalet med en hyresgäst. Den bedömningen gör hyresnämnden i ett aktuellt fall i Köping.

Hyresgästen, som är i 50-årsåldern, har bott i sin tvåa sedan 2008. Flera grannar har länge varit missnöjda med att det varit oroligt i huset med mycket spring i trapphuset sena kvällar och tidiga mornar.

Enligt grannarna är det besökare till kvinnan som står för störningarna. Många av dem som kommer och går är påverkade, har de uppgett.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Genom domar och samtal med poliser har hyresvärd och grannar fått information om att det pågår narkotikahandel i lägenheten. Det har också hänt att den utpekade kvinnan och hennes besökare ringt på hos hennes grannar och erbjudit narkotika.

Värden menar att störningarna skapat en ohållbar situation och en osund boendemiljö som lett till att andra hyresgäster inte vill bo kvar i huset.

Annons

Den utpekade kvinnan, som med sig i hyresnämnden hade ombud från Hyresgästföreningen, anser själv att hyresvärdens uppgifter inte stämmer.

Läs ocksåVärd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – krävs på 150.000 för diskriminering

Hon bor ensam i lägenheten och kan inte ta ansvar för andra personer som vistas i fastigheten. Det är fel att kräva att hon ska stå till svars för hur andra personer agerar när de befinner sig i närheten av hennes bostad, menar kvinnan.

När det gäller den påstådda droghandeln hävdar den utpekade hyresgästen att uppgifterna är felaktiga. Hon har ingen narkotikaproblematik.

Hyresnämnden avslog hyresvärdens ansökan om att kontraktet inte skulle förlängas. Det innebär att kvinnan får bo kvar i sin bostad.

Annons
Läs ocksåSon ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: "Man ärver inte hyreskontrakt"

Utredningen har inte visat, menar hyresnämnden i sitt beslut, att hyresgästen agerat på ett sådant sätt att omgivningen utsatts för störningar som varit skadliga för hälsan eller på annat sätt försämrat deras boendemiljö.

Kvinnan har uppenbarligen haft många besökare, vilket lett till ”spring” i huset. Men det kan i sig inte innebära störningar i boendet för omgivningen, resonerar hyresnämnden.

Läs också Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.