Annons

Stigs kamp ger dubbel seger

Dalarna Stig Bokvist kamp mot höjd hyra är över. Forshaga kommun har bestämt sig för att inte överklaga hyresnämndens beslut. I stället ska hyrorna ses över i kommunens 125 lägenheter i särskilda boenden där höjningen slagit igenom. Ett beslut som välkomnas av pensionärsorganisationerna.
Foto: Anna Rytterbrant
Lena Bergman Bokvist står intill sin pappa Stig som vilar i sängen när hyresnämnden kommer på besök.

Stigs dotter Lena Bergman Bokvist blir alldeles tyst i luren när Hem & Hyra ringer och meddelar att Forshaga kommun lägger sig platt: de kommer inte att överklaga hyresnämndens beslut.

I nästan exakt två år har hon, pappa Stig och Hyresgästföreningen stridit för att slippa en hyreshöjning på 600 kronor som Forshaga ville genomföra i samband med att bostadstillägget höjdes 2018. Stig var den ende som motsatte sig hyreshöjningen, övriga hyresgäster i kommunens boenden har betalat höjningen.

Läs ocksåStig, 81, fick rätt - slipper höjd hyra

När Lena Bergman Bokvist återfår talet är rösten grötig.

– Vad är det du säger? Det trodde jag aldrig. Jag var helt inställd på att vi skulle behöva ta det här ännu ett varv i hovrätten. Men så skönt!

Hem & Hyra får beskedet i ett mejl från vård- och omsorgschefen Marita Edlund. Beslutet togs vid vård- och omsorgsnämndens senaste sammanträde. Där bestämde man även att samtliga hyror ska ses över och göra om hyressättningssystemet för alla hyresgäster i 125 lägenheter under året.

Annons
Läs också"Stigs hyra för hög redan innan höjningen"

Att kommunen beslutat se över allas hyror gör att kampen känns extra mycket värd för Lena Bergman Bokvist.

– Det är ju jättefantastiskt! Det ska bli intressant att se hur de sätter hyrorna nu. Men oavsett kommer jag inte skriva på något förrän Hyresgästföreningen tittat på det, säger Lena Bergman Bokvist.

Hem & Hyra har sökt Vård och omsorgsnämndens andre vice ordförande, centerpartisten Lars-Göran Carlsson som hänvisar till vård- och omsorgschefen Marita Edlund som ej gått att nå.

Läs ocksåHård strid om 81-årige Stigs hyra

De två intresseorganisationerna för pensionärer, PRO och SPF, har väntat med intresse på beskedet från hyresnämnden. De misstänker att det bland alla de cirka 27 000 pensionärer som bor på särskilda boenden och som har bostadstillägg kan finnas fler som med hyror som är satta lite på måfå.

Annons

– Att kommunen inte överklagar hyresnämndens beslut är väldigt positivt för oss. Vi överväger att försöka få våra medlemmar ute i landet att börja ställa frågor om kommunernas hyror. I dag finns ingen nationell statistik och vår granskning förra året visade att det kan skilja uppemot 4000 kronor i hyrorna, men vi vet inte varför de skiljer. Utan statistik är det svårt att ifrågasätta om en hyra är rimlig. Vare sig Socialstyrelsen eller Boverket ställer frågor om hyreskostnaderna i sina enkäter, säger Anna Eriksson som är sakkunnig på SPF.

För det är inte bara Forshaga som kommunen vill höja hyrorna för äldre. I Örebro kommun har man nyligen aviserat att hyrorna på ett särskilt boende skulle höjas. Den här gången hade man tagit in en konsult som gjorde bedömningen att hyrorna skulle höjas med upp till 3 600 kronor. Till skillnad mot i Forshaga har över 90 personer har överklagat beslutet om höjda hyror till hyresnämnden.

– Jag hoppas att beslutet i hyresnämnden kan få andra kommuner att ifrågasätta hur de sätter sina hyror. De måste inse att de inte kan sätta hyror efter eget huvud längre, säger Anna Eriksson.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.