Annons

Stig, 81, fick rätt – slipper höjd hyra

Forshaga Stig Bokvist, 81, slipper hyreshöjningen på 600 kronor. Det har hyresnämnden beslutat. "Jag är jätteglad! Även om de kanske överklagar så är det en delseger", säger Stigs dotter Lena Bergman Bokvist.
Foto: Anna Rytterbrant
Stig Bokvist fick rätt. Forshaga kommun får inte höja hans hyra med 600 kronor.

Det har gått snart två år sedan Forshaga kommun höjde hyrorna med 600 kronor för 125 lägenheter på kommunens särskilda boenden.

Alla hyresgästerna accepterade hyran. Alla utom en: 81-årige Stig Bokvist i Deje.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Med hjälp av dottern Lena Bergman Bokvist och Hyresgästföreningen, bestred han höjningen.

Forshaga kommun menade att de gjort en ny bruksvärdering av lägenheterna och att den resulterat i höjningen på 600 kronor. Men i brevet de sände ut när höjningen aviserades, skrev de att hyreshöjningen gjordes med anledning av att bostadstillägget höjts med 600 kronor tre månader tidigare.

Annons

Nu har hyresnämnden sagt sitt i ett principiellt viktigt beslut som kan röra 27 000 pensionärer.

Läs också"Stigs hyra för hög redan innan höjningen"

Enligt nämnden har Forshaga kommun inte rätt att höja Stigs hyra. De kritiserar dessutom Forshaga kommun i sitt beslut och påpekar att det strider mot bruksvärdesprincipen att tillämpa samma hyra i alla lägenheter oavsett storlek.

Anna Nykvist är förhandlare på Hyresgästföreningen och har drivit ärendet i hyresnämnden.

– Jag är nöjd, även om vi hade på fötterna så kan man aldrig veta hur hyresnämnden beslutar. Så detta var jätteglädjande för Stig och hans dotter, säger hon.

Annons
Läs också"Fulspel" med hyror och bidrag drabbar äldre

Kommer ni att driva frågan om återbetalning till övriga hyresgäster?
– Om medlemmar kontaktar oss och vill det kommer vi det. Men jag har också genom en av Hem & Hyras artiklar förstått att det finns fler organisationer som är intresserade av frågan. Vi får helt enkelt avvakta och se vilka bollar som sätts i rullning, säger Anna Nykvist.

Hem & Hyra har under eftermiddagen försökt nå flera representanter från Forshaga kommun för att få svar på om de kommer överklaga beslutet eller sänka hyrorna för alla övriga 124 pensionärer. Det visar sig dock att de inte nåtts av beslutet innan Hem & Hyra sänder det till dem. Därför kan de ännu inte kommentera beslutet.

Läs också Hård strid om 81-årige Stigs hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.