HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Svalt intresse för rökfritt

Gävleborg I hela Gävleborgs län finns rökfria lägenheter bara hos Sandvikenhus. Bollnäs Bostäder funderar på att bygga rökfritt men Gavlegårdarna har inga sådana planer.
I Sandviken finns länets enda rökfria lägenheter. Foto: LENA MATTSSON

Bara 62 av de kommunala lägenheterna i Gävleborgs län är rökfria. Och bara ett bostadsföretag, Bollnäs Bostäder, säger i en enkät att de funderar på att bygga rökfritt.

På Kanalgränd i Sandviken har hyresgästerna i 62 lägenheter förbundit sig att varken röka eller ha katt och det är alltså länets enda rökfria lägenheter.

Läs ocksåEfter rekordkravet – så slåss storrökaren Peter mot bostadsjätten: ”Rent bedrägeri”Storrökaren Peter Dahlberg krävdes på rekordsumma för röksanering. Nu strider han mot bostadsjätten MKB.

Gavlegårdarna i Gävle har över 15 000 lägenheter men inga av dem är rökfria och det finns inga planer på att bygga rökfritt.

– Efterfrågan på lägenheter är i dag så stor att det skulle kännas konstigt att vika vissa lägenheter bara för ickerökare, säger förvaltningschef Niclas Lind.

Det uppkommer också frågor som är svåra att lösa:

Läs ocksåPeter rökte inomhus i 20 år - krävs på nära en halv miljon kronor av värdenPeter Dahlberg

– Ja, det är halvtrassligt att få till det juridiskt. Vad händer om en hyresgäst bryter mot rökförbudet? Mister han eller hon sitt kontrakt då och hur ska vi som hyresvärd agera i hyresnämnden till exempel?

Vad råder ni dem som är allergiska?
– Vi kan inte bedöma medicinska skäl, det enda vi kan göra är att erbjuda en plats i den ordinarie kön.

Men om efterfrågan på rökfritt boende skulle öka?
– Då skulle det fungera bäst att införa rökförbud i nybyggda lägenheter. I äldre hus kan det vara svårt att få till ventilationen mellan lägenheterna på rätt sätt, säger Niclas Lind.

Läs ocksåPeter gillar rökförbud – men olika regler för nya och gamla hyresgäster är inte okejMan som sitter i en soffa och tittar åt sitt högra håll

Det är hyresvärdarna som får betala det mesta när en lägenhet ska saneras efter en rökare. I fjol betalade de kommunala bostadsföretag i Dalarna som särredovisar sina kostnader drygt 1,4 miljoner kronor för röksane­r­ing. (Se pdf-fil via länk till höger.)

En enda lägenhet kostar mellan 25 000 och 55 000 kronor att sanera, beroende på hur stora rökska­dorna är. Hyresgästen får betala max 30 procent av kostnaderna.

Fakta: Värdens ansvar

Det är inte din rökande granne du ska bli arg på när det luktar rök i din lägenhet, det är hyresvärden. Enligt lag har värden ansvar att se till att ventilation och andra tekniska lösningar fungerar så att inte dina grannars rök kommer in i din lägenhet. Svårare är det förstås om röken drar in från uteplatser och balkonger, men även då har hyresvärden ett ansvar. 

Läs också I Sölvesborg får fimpare premie Här är inga rökare välkomna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.