Svalt intresse för rökfritt
Bara 62 av de kommunala lägenheterna i Gävleborgs län är rökfria. Och bara ett bostadsföretag, Bollnäs Bostäder, säger i en enkät att de funderar på att bygga rökfritt.
På Kanalgränd i Sandviken har hyresgästerna i 62 lägenheter förbundit sig att varken röka eller ha katt och det är alltså länets enda rökfria lägenheter.
Gavlegårdarna i Gävle har över 15 000 lägenheter men inga av dem är rökfria och det finns inga planer på att bygga rökfritt.
– Efterfrågan på lägenheter är i dag så stor att det skulle kännas konstigt att vika vissa lägenheter bara för ickerökare, säger förvaltningschef Niclas Lind.
Det uppkommer också frågor som är svåra att lösa:
– Ja, det är halvtrassligt att få till det juridiskt. Vad händer om en hyresgäst bryter mot rökförbudet? Mister han eller hon sitt kontrakt då och hur ska vi som hyresvärd agera i hyresnämnden till exempel?
Vad råder ni dem som är allergiska?
– Vi kan inte bedöma medicinska skäl, det enda vi kan göra är att erbjuda en plats i den ordinarie kön.
Men om efterfrågan på rökfritt boende skulle öka?
– Då skulle det fungera bäst att införa rökförbud i nybyggda lägenheter. I äldre hus kan det vara svårt att få till ventilationen mellan lägenheterna på rätt sätt, säger Niclas Lind.
Det är hyresvärdarna som får betala det mesta när en lägenhet ska saneras efter en rökare. I fjol betalade de kommunala bostadsföretag i Dalarna som särredovisar sina kostnader drygt 1,4 miljoner kronor för röksanering. (Se pdf-fil via länk till höger.)
En enda lägenhet kostar mellan 25 000 och 55 000 kronor att sanera, beroende på hur stora rökskadorna är. Hyresgästen får betala max 30 procent av kostnaderna.
Det är inte din rökande granne du ska bli arg på när det luktar rök i din lägenhet, det är hyresvärden. Enligt lag har värden ansvar att se till att ventilation och andra tekniska lösningar fungerar så att inte dina grannars rök kommer in i din lägenhet. Svårare är det förstås om röken drar in från uteplatser och balkonger, men även då har hyresvärden ett ansvar.