Annons

Svalt intresse för rökfritt

Gävleborg I hela Gävleborgs län finns rökfria lägenheter bara hos Sandvikenhus. Bollnäs Bostäder funderar på att bygga rökfritt men Gavlegårdarna har inga sådana planer.
I Sandviken finns länets enda rökfria lägenheter. Foto: LENA MATTSSON

Bara 62 av de kommunala lägenheterna i Gävleborgs län är rökfria. Och bara ett bostadsföretag, Bollnäs Bostäder, säger i en enkät att de funderar på att bygga rökfritt.

På Kanalgränd i Sandviken har hyresgästerna i 62 lägenheter förbundit sig att varken röka eller ha katt och det är alltså länets enda rökfria lägenheter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Gavlegårdarna i Gävle har över 15 000 lägenheter men inga av dem är rökfria och det finns inga planer på att bygga rökfritt.

– Efterfrågan på lägenheter är i dag så stor att det skulle kännas konstigt att vika vissa lägenheter bara för ickerökare, säger förvaltningschef Niclas Lind.

Annons

Det uppkommer också frågor som är svåra att lösa:

Läs ocksåUppsagd rökare får bo kvar i rökfritt hus

– Ja, det är halvtrassligt att få till det juridiskt. Vad händer om en hyresgäst bryter mot rökförbudet? Mister han eller hon sitt kontrakt då och hur ska vi som hyresvärd agera i hyresnämnden till exempel?

Vad råder ni dem som är allergiska?
– Vi kan inte bedöma medicinska skäl, det enda vi kan göra är att erbjuda en plats i den ordinarie kön.

Men om efterfrågan på rökfritt boende skulle öka?
– Då skulle det fungera bäst att införa rökförbud i nybyggda lägenheter. I äldre hus kan det vara svårt att få till ventilationen mellan lägenheterna på rätt sätt, säger Niclas Lind.

Annons
Läs ocksåEfter rekordkravet – så slåss storrökaren Peter mot bostadsjätten: ”Rent bedrägeri”Storrökaren Peter Dahlberg krävdes på rekordsumma för röksanering. Nu strider han mot bostadsjätten MKB.

Det är hyresvärdarna som får betala det mesta när en lägenhet ska saneras efter en rökare. I fjol betalade de kommunala bostadsföretag i Dalarna som särredovisar sina kostnader drygt 1,4 miljoner kronor för röksane­r­ing. (Se pdf-fil via länk till höger.)

En enda lägenhet kostar mellan 25 000 och 55 000 kronor att sanera, beroende på hur stora rökska­dorna är. Hyresgästen får betala max 30 procent av kostnaderna.

Fakta: Värdens ansvar

Det är inte din rökande granne du ska bli arg på när det luktar rök i din lägenhet, det är hyresvärden. Enligt lag har värden ansvar att se till att ventilation och andra tekniska lösningar fungerar så att inte dina grannars rök kommer in i din lägenhet. Svårare är det förstås om röken drar in från uteplatser och balkonger, men även då har hyresvärden ett ansvar. 

Läs också Peter rökte inomhus i 20 år - krävs på nära en halv miljon kronor av värden Peter gillar rökförbud – men olika regler för nya och gamla hyresgäster är inte okej I Sölvesborg får fimpare premie

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.