Annons

Uppsagd rökare får bo kvar i rökfritt hus

Skåne Hela huset har rökförbud – trots det röker hyresgästen. Hyresvärden ville vräka mannen och drog saken till hyresnämnden. Där kom man fram till en kompromiss.
Foto: Petra Martinsson/Kenneth Samuelsson
Hyresnämnden i Malmö höll förhandling i Helsingborgs tingsrätt.

När hyresgästen inte flyttade trots varningar och en uppsägning drev hyresvärden fallet till hyresnämnden. Under förhandlingen specificerade hyresvärdens jurist motiven till uppsägningen. De handlar om:

  1. Avtalsbrott. Hyresgästen bryter mot hyresavtalet som tydligt innehåller ett förbud mot rökning i och utanför lägenheten. Därmed finns grund för uppsägning.
  2. Störning. Rökningen stör grannar och därmed har hyresvärden rätt att säga upp kontraktet.

Hyresgästen protesterade

Mannen bor i ett så kallat trygghetsboende i nordvästra Skåne. Det ska inte förväxlas med särskilt boende där det finns tillgång till vård. Trygghetsboendet har gemensamma ytor, vänder sig till äldre och ska främja gemenskap och trygghet.

Enligt hyresvärdens ordningsregler är rökning förbjudet i och runtomkring lägenheterna.

Hyresgästen själv protesterade under förhandlingen som Hyresnämnden i Malmö höll i Helsingborgs tingsrätt.

– Jag röker inte i lägenheten, jag röker på balkongen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Han visade en pärm med husets regler och där står inget om rökförbud på balkongen.

Annons

Känner sig inte välkommen

Hyresvärdens jurist höll inte med. Husets regler är tydliga – det råder förbud i och utanför lägenheterna.

– Han röker i lägenheten och har gjort det under lång tid. Det här är obekvämt för alla men det är viktigt att få rätsida på det här, menade han.

Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Han menade att röken spred sig i trapphuset och en granne hade fått andningsbesvär.

Hyresgästen sa att det måste vara omöjligt för röken att ta sig dit. Han tror att det är andra saker som är anledningen till att han sägs upp – han känner sig inte välkommen i huset.

När hyresnämndens ordförande frågade om parterna ville diskutera en förlikning blev svaret ja. Den följande diskussionen var inte offentlig.

Annons
Läs ocksåHyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronorUppsägning av hyresavtal och tingsrätten i Linköping.

Får bo kvar

Enligt förlikningen får hyresgästen bo kvar. Hyresgästen ska framöver inte röka i lägenheten eller på balkongen utan får gå ut på gården.

Allt fler hyresvärdar inför rökförbud i sina hus. Dock finns det inget i hyreslagen som direkt förbjuder att man röker i sin bostad – däremot får man inte störa sina grannar.

I närtid saknas rättsfall om hyresgäster som trotsar rökförbud. I och med att det blev en förlikning i det aktuella fallet blev det inte heller nu en rättslig prövning.

Fakta: Enda fallet om röktrots från 2016 – fick fortsätta röka

I takt med att samhällets syn på rökning förändras inför allt fler hyresvärdar rökförbud. Det finns dock inga lagparagrafer som direkt sanktionerar rökförbud. Den enda kända rättsliga prövningen av ett rökförbud är från 2016. Då blev slutsatsen att man får röka i sin lägenhet. En man var uppsagd men hyresnämnden i Göteborg konstaterade: ”Rökning i normal omfattning inne i en lägenhet får i flertalet fall anses tillåtet, även om det finns ett förbud mot rökning intaget i hyreskontraktet.

Läs också Hyresvärden ville ha tillbaka lägenheten för att ha närmare till sjukhus – barnfamilj vägrade flytta Kvinna hittades inlåst i förråd – nu vräks en man i huset Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.