Annons

I Sölvesborg får fimpare premie

Blekinge I syfte att få fler rökfria lägenheter, förutom dem som finns i nyproduktionen, satsar Sölvesborgshem på att ge 400 kronor till hyresgäster som lovar att inte röka i sina bostäder, på balkongen eller i gemensamma utrymmen.
Foto: Peter Fredriksson
Sofia Ekenberg gillar tanken att boendemiljön ska vara rökfri. Nästan alla i hennes hus nappade på erbjudandet om att få 400 kronor mot löftet att hålla hemmet rökfritt

En av dem som nappat på erbjudandet är Sofia Ekenberg som bor på Ljungaviken i Sölvesborg.

– Jag tycker att det är ett bra initiativ som Sölvesborgshem har tagit och tyckte att det var självklart att vara med. Faktum är att de flesta i mitt hus nappade på erbjudandet. Jag är själv före detta rökare men insåg inte förrän jag slutade hur illa det faktiskt luktar. När man bor i flerfamiljshus är det ju lätt att röken letar sig i andras lägenheter, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Tror du att det här kan vara en morot för dem som vill sluta röka?

– Jadå, det kan det säkert vara. Nu rör det sig i och för sig inte om så mycket pengar. Det var 400 kronor som drogs av på en månadshyra, men jag tror att det kan få många att tänka efter, säger Sofia Ekenberg.

Annons

Hon tycker inte att rökning är ett så stort problem i bostadsområdet där hon bor.

Läs också"Utsiktslöst" att vräka för rökning

– Det är ganska få som röker här, man känner sällan röklukt utomhus och aldrig inne i huset. I många hus kan det ju vara vanligt att man röker på balkongen men inte här. Jag skulle tro att ingen rökt i den här lägenheten. När vi flyttade in var det fräscht här, säger Sofia Ekenberg..

Om du får besökare eller om du själv vill ta en cigarett, hur funkar det då?

Annons

– Det finns en anvisad plats utomhus som är placerad mellan lägenheterna och miljörummet, och där finns en lyktstople med en skylt och en askkopp. Det är kanske inte det trevligaste stället att stå och röka på, så om jag varit rökare hade jag nog inte gått dit. Jag har faktiskt aldrig sett någon som stått där och rökt, säger Sofia Ekenberg.

Läs också”Det håller inte att säga upp någon på grund av rökning”

För att visa att lägenheten är rökfri har alla rökfria lägenheter fått små informationsskyltar på lägenhetsdörrposten där det är en överkryssad cigarett och upplysning om detta är en rökfri lägenhet och att man heller inte ska röka ute på balkongen.

Läs också ”Förbjud rökning i lägenheter” "Inför rökfria lägenheter" "Säkrare" cigaretter glöder vidare "Öppnar en dörr för andra förbud"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.