HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Tibrobyggen vill höja hyran med 2,2 procent

Tibro För den som bor i en tvårummare på 60 kvadratmeter och har en hyra på 4 340 kronor går hyran upp med 95 kronor om bolagets krav går igenom.

När hyresförhandlingarna mellan Tibrobyggen och Hyresgästföreningen drar igång den 19 november kommer ett bud på 2,2 procents höjning att ligga på förhandlingsbordet. Någon motivering till kravet har ännu inte framförts. 

– Bolagets krav är visserligen lägre än i fjol men är högt givet det förmånliga läget vad gäller inflation och räntor. Tibrobyggen har ännu inte redovisat några skäl till varför man vill höja hyrorna. Innan vi har sett motiveringen är det omöjligt för oss att ha någon uppfattning kring kravet, säger Carl-Johan Öjeke, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåLiten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än HyresgästföreningenSandvikenhus logga och porträttfoto på vd Stefan Lundqvist.

Inför förra årets förhandling ville Tibrobyggen höja hyran med i snitt 3,5 procent. Då sade bolagets vd Claes Jägevall att pengarna man fick in på hyreshöjningen skulle gå till löpande underhåll.

– Konsumtionsavgifter på till exempel el, vatten och avlopp ökar. Och det gör även lönerna för hantverkare. Så för att bibehålla våra bostäders höga standard går vi in med den höjningen i förhandlingen, sade Jägevall då till Hem & Hyra.

Annons

Men när förhandlingarna var slut hade bolaget backat rejält från sitt ursprungliga krav. Den genomsnittliga hyreshöjningen för år 2015 stannade på 1,2 procent. Om utgången blir densamma återstår att se.  

Läs ocksåRetroaktiva hyreshöjningar – det här gäller när ny hyra dröjerRetroaktiva hyror, hyror,

Hem & Hyra har utan framgång sökt Claes Jägevall för en kommentar.

Vill du se vad andra värdar i Västra Götaland yrkat på så finner du en lista här. 

Annons
Läs också Ekonomisk kris och hot om höga hyror – då söker sig fler till Hyresgästföreningen Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna" Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.