Annons

Tibrobyggen vill höja hyran med 2,2 procent

Tibro För den som bor i en tvårummare på 60 kvadratmeter och har en hyra på 4 340 kronor går hyran upp med 95 kronor om bolagets krav går igenom.

När hyresförhandlingarna mellan Tibrobyggen och Hyresgästföreningen drar igång den 19 november kommer ett bud på 2,2 procents höjning att ligga på förhandlingsbordet. Någon motivering till kravet har ännu inte framförts. 

– Bolagets krav är visserligen lägre än i fjol men är högt givet det förmånliga läget vad gäller inflation och räntor. Tibrobyggen har ännu inte redovisat några skäl till varför man vill höja hyrorna. Innan vi har sett motiveringen är det omöjligt för oss att ha någon uppfattning kring kravet, säger Carl-Johan Öjeke, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Inför förra årets förhandling ville Tibrobyggen höja hyran med i snitt 3,5 procent. Då sade bolagets vd Claes Jägevall att pengarna man fick in på hyreshöjningen skulle gå till löpande underhåll.

– Konsumtionsavgifter på till exempel el, vatten och avlopp ökar. Och det gör även lönerna för hantverkare. Så för att bibehålla våra bostäders höga standard går vi in med den höjningen i förhandlingen, sade Jägevall då till Hem & Hyra.

Annons

Men när förhandlingarna var slut hade bolaget backat rejält från sitt ursprungliga krav. Den genomsnittliga hyreshöjningen för år 2015 stannade på 1,2 procent. Om utgången blir densamma återstår att se.  

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Hem & Hyra har utan framgång sökt Claes Jägevall för en kommentar.

Vill du se vad andra värdar i Västra Götaland yrkat på så finner du en lista här. 

Annons
Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.