Annons

Tillval får inte väljas bort

Ljungby Hyresnämnden går på värdens linje. Två hyresgäster i Ljungby får inte ta bort den kombitvättmaskin de tog som tillval 2009 och som kostar dem 200 kronor i månaden.

Hyresgästerna hyr sin lägenhet av Ljunglunden sedan 2009. I samband med att de flyttade in kom de överens med hyresvärden om att få en kombitvättmaskin installerad i lägenheten.

Anledningen var att tvättstugan var försedd med myntautomater och för att slippa betala med mynt vid varje tvätt ville hyresgästerna hellre ha egen tvättmöjlighet med fast kostnad. För kombitvättmaskinen betalar de 200 kronor i månaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I år ändrade hyresvärden sitt tvättstugesystem. Efter förhandling med Hyresgästföreningen togs myntautomaterna bort och i stället höjdes hyran med 30 kronor i månaden.

Enligt hyresgästerna har villkoren därmed ändrats och de vill att deras kombitvättmaskin ska avinstalleras och tillhörande månadsavgift tas bort. Det tycker inte Ljunglunden som anser att det inte är möjligt att låta hyresgästerna i efterhand välja bort specifika villkor i hyresavtalet.

Hyresnämnden går på hyresvärdens linje. Hyresgästerna måste behålla sin kombitvättmaskin.

Annons
Läs ocksåDyrt bråk om tvättstugan – hyresgäst tvingas betala 8 400 kronorEn tvättmaskin med tvätt och en hand som håller i en sedelbunt.

I sitt beslut skriver hyresnämnden:

”Har en hyresvärd och en hyresgäst ingått ett avtal med hyresvillkor avseende högre lägenhets-standard gäller denna mellan parterna. Tvättmaskiner är ett vanligt extra tillbehör i lägenheter. En installation av en tvättmaskin, innebär såväl ett ekonomiskt ansvar som ett underhållsansvar för hyresvärden. Enligt hyresnämndens mening kan en fastighetsägare inte åläggas att på hyresgäs-tens önskemål installera extra utrustning ena dagen för att sedan den andra dagen avinstallera detsamma.”

Hyresnämnden fortsätter sitt resonemang:

Läs ocksåHyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt

”Att omständigheterna i viss mån ändrats för användandet av tvättstugan och att bruksvärdet på grund av detta höjts med 30 kr per månad leder inte till att hyresvillkoret mellan parterna är oskäligt. Inte heller finns det andra skäl att ändra hyresvillkoret. Hyresgästernas yrkande lämnas därför utan bifall.”

Annons

Victor Herrera, ärendehandläggare hos Hyresgästföreningen, företräder hyresgästerna.

– Jag är besviken och vi har bestämt oss för att överklaga. Vi anser att hyresnämndens beslut är alldeles för ensidigt. Det tar inte hänsyn till omständigheterna vid hyrsavtalets ingående och den långa tid hyresgästerna haft tillvalet. Enligt oss är detta inte oskäligt gentemot hyrsvärden och vi vill ha en mer vägd bedömning, säger Victor Herrera.

Hyresnämndens beslut överklagas till hovrätten.

Läs också Tvättstugebråket urartade – 75-åringen bet värdens sambo i vaden Faror på savannen och arga lappar – psykologen om varför vi bråkar i tvättstugan Tvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.