HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tunabyggen anställer forskare – ska bli bättre på att samarbeta

Borlänge Tunabyggen i Borlänge ska anställa en forskare för att bli bättre på att samarbeta med både hyresgäster och andra bolag.
Foto: Tunabyggen
Jörgen Olsson, vd för Tunabyggen i Borlänge.

Kommunala Tunabyggen har – tillsammans med Borlänge Energi – sedan tidigare en doktorand från Högskolan Dalarna anställd. Doktoranden har ingått i ett energiprojekt i miljonprogramsområdet Tjärna Ängar i Borlänge och kommer att lägga fram sin avhandling till hösten.

Ungefär samtidigt är det tänkt att den nya forskaren, som man nu annonserar efter, ska börja. Det sker inom ramen för forskarskolan Future-Proof Cities där Högskolan Dalarna också finns med. Exakt vad doktoranden ska göra är inte klart, mer än att hen ska studera hur samarbeten och partnerskap mellan Tunabyggen och privata bolag kan utformas och utvecklas.

Läs ocksåKlagar på de boende – själv har Bessou 10 år gamla hyresskulder

Men det kan också handla om att hitta vägar att samarbeta med hyresgästerna.
– Man kan tänka sig att vi vill skapa en affärsmodell för hur vi minskar energiförbrukningen i ett hus. Då kan vi titta på hur vi kan involvera de boende och hur de kan tjäna på detta. Det handlar om att skapa konkreta värden för hyresgästerna, säger Tunabyggens vd Jörgen Olsson.

Han tillägger:
– Jag vill understryka att inget är klart än. När doktoranden väl är på plats kommer vi att formulera forskningsområdet.

Tunabyggens samarbete med Högskolan Dalarna har pågått i över fyra år.

Läs ocksåJakten på en adress – här är människorna som betalar

Varför gör ni detta?
– Vi tycker att det är ett bra sätt att tillgodogöra oss spjutspetskunskap. Genom att själva vara med och driva sådana här saker kan vi förmedla och skapa kunskap i vår organisation, säger Jörgen Olsson.

Den nya doktoranden kommer att ha sin arbetsplats på både högskolan och Tunabyggen. Tjänsten finansieras av bostadsbolaget tillsammans med de två andra bolagen som ingår i samarbetet: Kommunala Hushagen Fastighets AB, som sysslar med uthyrning av kommersiella fastigheter, exempelvis affärs- och industrilokaler.

Det andra bolaget är privatägda Prefament AB som Tunabyggen samarbetar med sedan tidigare. Tillsammans har bolagen bildat Borlänge Byggproduktion AB med syftet att i första hand bygga hyresrätter i kommunen.

Läs också"Öbo reagerar inte på misstänkt svartuthyrning"
Fakta: Forskarskolan

Forskarskolan Future-Proof Cities drivs av Högskolan i Gävle i samarbete med Mälardalens Högskola och Högskolan Dalarna.

Syftet är att öka kunskapen om hållbar stadsutveckling i medelstora städer som Gävle, Västerås, Eskilstuna, Borlänge och Falun.

Tolv doktorander ingår i forskarskolan och de flesta anställs av kommunala bolag. Fyra av de tolv tjänsterna finns vid Högskolan Dalarna.

Doktoranderna har olika bakgrunder och verkar inom olika forskningsområden som till exempel teknik-, miljö- och samhällsvetenskaper.

Läs också Arga hyresgäster i nybyggt hus ger inte upp – kräver att felanmälan ska fungera Bötfälld för några veckor på fel adress: ”Vill inte ha mer problem”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.