Annons

”Öbo reagerar inte på misstänkt svartuthyrning”

Örebro Öbo ska ta krafttag mot svartuthyrning men för Liljana i Vivalla har det inte märkts någon skillnad. Sedan i september har hon påpekat att hon tror grannen hyr ut lägenheten svart.
,

Sent på kvällen kommer personer som Liljana inte vet namnet på till lägenheten mitt emot hennes. De hämtar madrasser från ett förråd som de bär in för att sova på.

Hon vet aldrig vilka som bor där, eftersom de med jämna mellanrum byts ut. De kan bo där några dagar, några veckor eller uppe mot en månad. Ibland har de varit 4 och ibland 15. Just nu är det sju män, enligt Liljana.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Det är obehagligt att inte veta vilka det är och det ställer till problem eftersom de röker och grillar sent på kvällarna. Om det är en person som röker så går det väl an. Men när 10 personer står och röker på uteplatsen samtidigt blir hela lägenheten att lukta rök även om vi stänger dörrar och fönster. Eftersom personerna byts ut, hjälper det inte heller att säga till, säger Liljana.

Grannen hann bo i tvåan några månader innan allt började. Lilijana säger att han flyttat hem till en kvinna som bor i samma område. Liljana misstänker att i den lägenheten även bor minst en person till som också hyr ut sin bostad svart på samma sätt, eftersom hon även i den personens lägenhet sett att det kommer och går olika personer.

Hon har flera gånger kontaktat Öbo om den misstänkta svartuthyrningen, men utan framgång. Detta samtidigt som Örebrobostäder tillsatt en ny tjänst som ska jobba med att stävja svartuthyrning.

Läs ocksåRokokosoffa och udda sovställning - bevis för svartuthyrningÖrebrobostäders logga, ett rivet hyresavtal och en röd rokokosoffa.

– De jobbar ju dagtid på Öbo och har varit här då. Men då är ju personerna som bor i lägenheten inte hemma och madrasserna i förrådet. Öbo bad mig att skaffa bevis. Nu har jag både filmat och fotat, vilket känns väldigt obehagligt. Att smyga på grannarna är inte riktigt min grej, men vad ska jag göra? 

På filmer och foton som Hem & Hyra tagit del av syns hur personer i grupp bär madrasser eller lägger in nycklar i brevinkastet. Det är hela tiden olika människor. Allt som allt har det sedan i september förra året bott minst sju olika grupper med människor i lägenheten enligt Liljana.

Att Liljana reagerat är dels för att hon känner sig otrygg när hon aldrig vet vilka som bor i lägenheten intill. Dels för röklukten. Men också för att det sticker i ögonen att någon mitt under bostadsbristen använder sin bostad för att antagligen tjäna pengar på den i stället för att bo där.

Läs ocksåTog ockerhyra av studenter – nu döms göteborgaren: ”Uppenbar efterhandskonstruktion”Den åtalade mannen på väg in i rättssalen vid prövningen i Göteborgs tingsrätt. Nu döms han till 29 000 kronor i böter för att ha hyrt ut sin lägenhet svart till nästan dubbel hyra.

– Jag har två barn som behöver flytta hemifrån men det är flera års köande för att få tag i en lägenhet, då känns det fel att han har en om han inte behöver den, säger Liljana.

Annons

Liljana har konfronterat sin granne om upphöra med den misstänkta uthyrningen.

–  Han sa att det är hans kusiner som bor där. Men så många kusiner från olika länder kan ju ingen ha. Han skrek att jag var rasist och att han skulle ringa polisen. Då sa jag ”Ring du, jag ringer också”. Då sprang alla därifrån, säger Liljana.

Örebrobostäders boendekonsulent med inriktning på svarta kontrakt och illegal uthyrning, Rickard Sahlqvist, blir först förvånad när han hör om Lilianas problem. Hitills har de hittat 65 otillåtna uthyrningar.

– Det låter jättekonstigt, störs grannar är det prioriterat. Även om vi har många ärenden som ligger på hög och ska utredas är jag förvånad att informationen inte kommit fram till mig.

Han ber att få undersöka saken närmare och när han återkommer säger han att hans kollegor i Vivalla utreder saken och att de haft kontakt med grannen. 

– Jag kan inte uttala mig om det specifika fallet men ibland kan saker verka på ett sätt. Det gäller att se på ärenden från alla inblandades håll. Eftersom det inte är en konstaterad olovlig andrahandsuthyrning ännu, är jag inte inblandad i ärendet.

Hur menar du?

– En kontraktsinnehavare kan ha inneboenden om man bor permanent på adressen. Jag kan inte gå in närmare på det utan kan bara säga att man tittar på ärendet.

Annons

Hyresgästen har upplevt obehag av uppmaningen att skaffa bevis. Brukar ni uppmana till det?

– Det förstår jag att hon har och nej, det känns som en uppmaning som ligger i lagens utkanter. Vi behöver bevis för att kunna ta ett ärende vidare och ibland behöver vi vittnesmål i hyresnämnden. Däremot ska inte någon göra lagöverträdelse i jakten på att skaffa bevis.

Om det efter Öbo:s utredning skulle visa sig så att personen i fråga bor i lägenheten och hyr ut tvåan till mellan 4 och 15 personer åt gången, så är det inte svartuthyrning.

Men Rickard Sahlqvist säger ändå att Örebrobostäder har riktlinjer kring hur många som får bo i deras lägenheter. 

– Att vara så många i en tvåa är inte lämpligt. Det kan öka slitaget och föra med sig störningar i boendet.

Öbos rekomendationer på antal personer per kvadratmeter 

Antal personer Kvadratmeter
3 50
4 70
6 90
8 110
10 120

Läs också Unik rättegång prövar olaglig svartuthyrning – första fallet i Västsverige: ”Bara fiffel och båg” Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.