Annons

Tunabyggen gav med sig – Göran får sätta upp sin markis

Borlänge Göran Stranner tål inte solen men nekades att sätta upp en markis av sin hyresvärd Tunabyggen. Nu har bostadsbolaget gett med sig. ”Löjligt att det ska behöva gå så här långt”, säger Göran.
Foto: Mattias Frödén
Hyresnämnden fick se Göran Stranners egenhändigt byggda modell som visar hur det kommer att se ut med en markis på altanen.

Hem & Hyra skrev tidigare i höstas om 69-årige Göran Stranner som bor i en lägenhet i Ornäs utanför Borlänge. Han är mycket ljuskänslig och tål inte att vara i solen på grund av mediciner som han äter. Ett läkarintyg daterat den 11 juli i år intygar detta.

– Det räcker att vara ute i solen i några sekunder för att det ska börja svida på mig, har Göran berättat.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

För att kunna utnyttja sin altan ville han sätta upp en tre meter bred markis. Göran hade två monteringsalternativ som han själv funderat ut. Alternativen hade en sak gemensamt – åverkan på träfastigheten var minimal. På sin höjd handlade det om åtta skruvhål.

Men hyresvärden Tunabyggen sa tvärt nej till Görans begäran, trots läkarintyget. Förvaltningschefen Markus Andrén förklarade att bolaget generellt är mycket restriktivt med markiser eftersom de kan skapa underhållsproblem. Dessutom vill Tunabyggen att utemiljön i bolagets bostadsområden ska vara enhetlig. Enskilda lösningar för altaner välkomnas inte av flera skäl.

Samtidigt medgav Markus Andrén att uteplatserna i Ornäs spretade utseendemässigt.

Läs också160 nya lägenheter ska byggas i Borlänge

Det kommunala bolaget erbjöd i stället Göran att sätta upp ett parasoll eller en pergola på den lilla tomten. Alternativ som Göran ansåg vara otillräckliga och osmidiga.

Annons

Han ansökte i stället om medling hos hyresnämnden och på onsdagen möttes parterna i Falu tingsrätts lokaler. Sammanträdet tog mindre än en halvtimme – sedan hade Tunabyggen och Göran kommit överens. Han får sätta upp sin markis och en lång tid av ovisshet var över.

– Jag är verkligen glad även om jag tycker det är löjligt att det ska behöva gå så här långt, säger han.

Läs ocksåAltanbyggen synas i Atrium

Markus Andrén förklarar den ändrade inställningen med att Tunabyggen hade missförstått Göran.

– Vi trodde att ingreppet skulle bli större än vad det visade sig vara. Samtidigt har vi nu tagit hänsyn till att Görans situation är annorlunda jämfört med övriga hyresgäster.

Kunde ni inte bara ha ringt Göran och klarat ut det här på en gång?

– Det har väl låst sig lite i kommunikationen mellan oss, så jag tror det var bra att vi träffades här, säger Andrén.

Annons

Att Göran fick lova att sköta underhållet av markisen och återställa fastigheten när han flyttar spelade också roll.

– Spackla igen några skruvhål ska jag nog klara av, skrattar Göran.

Han ska så snart som möjligt försöka få markisen på plats och Göran kommer – eftersom han har svårt att gå – även att ordna med en nivåutjämning mellan vardagsrummet och altanen. Det senare är något som Tunabyggen sa ja till direkt.

Göran har kontakt med två företag som ska hjälpa honom. Pengarna, runt 20 000 kronor, tror och hoppas han få tillbaka genom att ansöka om bostadsanpassningsbidrag hos kommunen. En process som nu kan börja i och med tillståndet från Tunabyggen.

Göran Stranner står vid sin altan, lutad mot en stolpe.
Göran Stranner vid sin altan. Bilden är tagen i slutet av augusti.

Fakta: Bolaget får bestämma

• Om en lägenhet saknar en diskmaskin eller tvättmaskin kan man inte tvinga hyresvärden att installera det. Likadant är det med en markis eller annan utrustning som inte redan finns i lägenheten.

• Det betyder att Tunabyggen på egen hand kan bestämma om Göran Stranner ska få sätta upp en markis eller inte.

• Han ansökte därför om medling i ärendet hos hyresnämnden.

• Medling bygger på att båda parterna medverkar.

• I medlingsärenden kan inte hyresnämnden bestämma vad parterna ska göra. Man kan bara hjälpa dem att försöka komma överens.

• Sammanträdena sker alltid bakom stängda dörrar.

Läs också 100 000 i vite för undermåliga studentbostäder Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Hyresgäster som stäms: Öppet mål för värdarna – får igenom sina krav utan granskning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.