Annons

100 000 i vite för undermåliga studentbostäder

Kalmar ​Samhällsbyggnadsnämnden i Kalmar har i dag beslutat om ett vite på 100 000 kronor vardera för fastighetsägarna Peter Petersson och Henrik Ahlqvist. I deras fastighet i hörnet Drottning Margaretas väg och Ståthållaregatan frodas möglet och finns en rad andra brister. Dessutom hyrs rum ut till studenter, trots att det inte finns bygglov för bostad där.

– Det är det här med moralen, får de inte skuldkänslor när de gång på gång lurar studenter som desperat behöver bostad? Jag förstår inte hur någon kan göra så här, säger Lingzi Qiu, en av de studenter som bor i huset.​

Samhällsbyggnadsnämndens beslut gäller med omedelbar verkan. Från och med nu får Peter Petersson och Henrik Ahlqvist inte hyra ut rummen i källaren, på bottenvåningen eller en trappa upp som bostad. Förbudet gäller även om beslutet överklagas.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Det var väl inte direkt lysande. Jag måste säga att det var ett drastiskt beslut med tanke på hur det ser ut, säger Henrik Ahlqvist om beslutet.

På samhällsbyggnadskontorets bilder syns bland annat en kraftig mögelpåväxt i ett par tak, flagnande färg, ett igenspikat fönster och läckande vattenlås. Henrik Ahlqvist säger att de inte kände till alla bristerna, men att de håller på med åtgärder och att mycket redan är färdigt. Bland annat har de tvättat de ytor där det finns mögel.

 Lingzi Qiu är mer nöjd.

Läs ocksåRebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värdenEfter ett drygt halvår i sin studentlägenhet är Rebecka Stenmark besviken på sin hyresvärd SGS. Fuktproblemen har gjort den inglasade balkongen obrukbar och märks även av inne i lägenheten.

– Jag tycker att beslutet är bra, men problemet är var vi alla ska bo för det är jättesvårt att hitta lägenhet om en vecka.

Lingzi Qui och hennes grannar har i första hand tänkt på att be Kalmarhem om hjälp, där har de också fått tips om att kontakta turistbyrån för att få hjälp att hitta någonstans att bo. För egen del tror Lingzi Qui att det kommer att ordna sig, hon har kompisar som hon kan bo hos. Däremot är hon bekymrad för de indiska killar som bor på övervåningen. De kan inte svenska och har inte heller varit pådrivande i ärendet mot hyresvärdarna.

Senast den 7 november ska alla hyresgäster ha flyttat från rummen, annars kommer vitet om 100 000 kronor per fastighetsägare att dömas ut. För varje vecka som hyresgästerna bor kvar kommer det att kosta fastighetsägarna 50 000 kronor vardera.

Annons
Läs ocksåVärden felbedömde fuktskador – nu tvingas Miriam och hennes grannar flyttaMiriam Brattgård och hennes sambo har med bara några dagars varsel tvingats packa ihop sin lägenhet sedan en långvarig fuktskada blivit akut.

 Enligt bygglovet finns 12 rum avsedda som bostäder i fastigheten, men ytterligare fyra rum, varav två i källaren, hyrs ut i strid mot bygglovet.

Nu när hyresgästerna måste flytta förutsätter samhällsbyggnadsnämnden att fastighetsägarna hjälper dem att hitta nya bostäder.

– Vi var på Mäklarhuset i dag och Henrik Ahlqvist sa att han inte fått beslutet än. Vi frågade dem om de tänkte hjälpa oss. Nej, det var inte tanken, de tänker överklaga i stället. Jag litar inte på dem, jag förväntar mig inte att de kommer att hjälpa mig med ett boende, säger Lingzi Qiu.

Henrik Ahlqvist bekräftar att de antagligen kommer att överklaga.

– Vad jag kan se med mina knappa juridiska kunskaper har de använt fel stöd. De hänvisar till 10 kapitlet, 3 paragrafen i plan- och bygglagen, förbud mot fortsatt byggande och det har inte pågått något byggande där på länge.

När det gäller hjälp med nya bostäder säger han att de försöker, men att det råder bostadsbrist i Kalmar.

 Det finns också andra brott  mot bygglovet, bland annat skulle en rullstolslift (som krävs för tillgängligheten) och en altan ha uppförts. Eftersom det gått mer än två år sedan bygglovet beviljades, måste fastighetsägarna söka nytt innan de får bygga.

Annons

 För att få hyra ut rummen igen måste Peter Petersson och Henrik Ahlqvist ansöka om bygglov för bostadsändamål. Dessutom behöver de vidta ett flertal åtgärder. De omfattande bristerna gäller ventilation, fukt och mögel, buller från ventilationen samt underhåll.

– En tjej som bor i källaren har mögel i sitt tak och har haft det i minst tre månader. Hon har klagat, men ingen gör något. Och det finns mögel på två toaletter också. De har varit här och skrubbat, men hälsoskyddet sa att man måste byta hela materialet, det hjälper inte att skura, säger Lingzi Qiu.

– Fukt och mögel är inte att leka med, men att utrymma ett hus för att ett eller två badrum är dåliga … Det är ju inte fara för någons hälsa direkt, säger Henrik Ahlqvist.

Inte?

– Nej, inte om man inte vistas i de rummen.

 Peter Petersson säger att han inte vill prata med Hem & Hyra.

Fakta: Henrik Ahlqvist


Peter Petersson äger åtta fastigheter i Kalmar, Nybro och Oskarshamn.  Fastigheten i korsningen Ståthållaregatan och Drottning Margaretas väg samäger han med Henrik Ahlqvist. Henrik Ahlqvist äger inga andra fastigheter. De bådas huvudsakliga sysselsättning är dock som fastighetsmäklare.
Hem & Hyra har tidigare rapporterat om Peter Petersson fastighet på Lorensbergsgatan i Kalmar. Där finns också problem med fukt och mögel. Några åtgärder har Peter Petersson emellertid inte vidtagit sedan han först fick ett föreläggande från samhällsbyggnadsnämnden i december 2009. I stället har han ägnat sig åt att överklaga beslutet i flera instanser. Sedan miljööverdomstolen inte beviljat prövningstillstånd har ärendet åter landat på samhällsbyggnadsnämndens bord. Nu hotas han av ett vite på 30 000 kronor ifall han inte vidtar åtgärder.

Läs också Möglet har tagit greppet om deras hem Så undviker du mögel – fyra riskplatser i lägenheten: ”Måste städa bort” La sin avföring i glasslådor – lät möglet ta över hela badrummet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.