Underjordiskt häng lockar Malmös unga
Klockan är åtta på morgonen. Doften av nyrostat bröd sprider sig lokalen. Ett femtontal personer, barn i skolåldern, och ett litet gäng pensionärer äter tillsammans. De är stammisar och den här frukosten är alldeles gratis.
Vi befinner oss i den ideella organisationen Helamalmös nya hemvist på Nydala. Varje vardagsmorgon klockan sju slås portarna upp och alla Nydalabor välkomnas nerför trappan. Kaffe, te, yoghurt med corn flakes, rostat bröd med ost står uppdukat på ett bord i foajén till det forna danspalatset.
Själva frukosten håller kanske inte hotellstandard men det är gott nog. Bättre än frukosten hemma, tycker en av de äldre stammisarna vi pratar med.
Sedan Helamalmö kom till Nydala har just frukosten varit ett sätt att locka folk från hela området. Det säger också Mathi de Jallad, chef för mötesplatsen.
– Det är vår viktigaste plattform för närområdet.
Den här morgonen sitter nioårige Alexander Chudry Plessen försjunken i dataspel. Varje tisdag och torsdag äter han frukost här tillsammans med kompisar. Veckans övriga morgnar upptas av taekwondoträning. Morgonens macka är redan uppäten och strax börjar skolan, som ligger ett par minuters promenad bort.
– Det är roligt att äta frukost här. Jag gillar att umgås med personalen. De är snälla och så. Håller en sällskap, säger Alexander Chudry Plessen.
Intill honom i soffan sitter två år äldre kompisen Adam Al Zamori, 11 år.
De bor på samma gård en bit bort och Adam kommer hit varje dag.
– Det är roligt att vara här och vara med kompisarna. Man kan chilla, dansa, spela dataspel, säger han.
– Ja, innan det här fanns var vi ute på gården 24/7. Det är mycket bättre att vara här. Särskilt när det är kallt, säger Alexander Chudry Plessen.
Här är nyrenoverat efter det skyfall som för fyra år sedan översvämmade lokalerna. Bakom dörrarna döljer sig spelrum, kontor, minibibliotek, filmrum, musikrum, dans, läxhjälp. De ungas egna önskemål har fått styra. Gaming och dans ligger på överst på topplistan. Det märks. Dansskolan Bow down tjuvstartade sin verksamhet här redan innan mötesplatsen invigdes officiellt i höstas. Samarbete med andra är nyckeln.
– Vi måste vara pragmatiska och göra något nytt. I stället för att söka pengar och göra allt själv samarbetar vi med aktörer inom alla samhällssektorer som kan och vill bidra, säger Nicolas Lunabba, verksamhetschef på HelaMalmö.
Det går sju timmar. Skolan är slut och Adam Al Zamori är tillbaka, liksom hans kompisar. Corall Bodonyi, 12 år, bor i centrala Malmö och har tagit bussen hit, precis som varje dag. Det tar arton minuter. Hon har räknat. Mellanmålet står uppdukat men hon tar bara en liten kaka.
– Jag har alla mina vänner här och det är trygga ledare som gillar att umgås. Jag ser ledarna som mina äldre syskon. Vi är en som familj. Min mamma tycker jag kunde vara hemma mer men vi umgås mycket på helgen i stället.
- Helamalmö samarbetar med aktörer från alla samhällsaktörer. Hyresvärden MKB har renoverat lokalerna och sponsrar en del av lokalhyran.
- Bowdown Dancec Academy har danskurser på eftermiddagar och kvällar.
- Malmö stadsbibliotek har inrett biblioteksrummet Gagarin, döpt efter den först människan i rymden som besökte Nydala på 60-talet.
- På 70- och 80-talen kom folk från hela staden till danspalatset som låg här då. Helamalmös nya mötesplats invigdes officiellt i höstas.
Organisationen startades 2004 som en del av basketklubben Malbas sociala verksamhet men är idag fristående. Verksamheten når 4 500 aktiva deltagare och omfattar 250 anställda per år. Sedan tidigare driver Helamalmö fyra mindre mötesplatser på Stenkula, Sofielund, Startskolan och Kroksbäck. Mötesplatsen på Nydala invigdes i höstas. Helamalmö finns på mötesplatser i socialt utsatta områden i Malmö för att ge barn och unga en meningsfull fritid. Helamalmö driver också ett ledarskapsprogram för unga.