Annons

Upplägg med bulvankontrakt har undgått Hyresgästföreningen

Malmö Hyror i ett hyreshus i centrala Malmö har skenat genom bulvankontrakt och tilläggsavtal. Upplägget kan ha pågått en längre tid men är inget som Hyresgästföreningen har upptäckt, vilket förvånar förhandlingschefen.
Foto: Anders Paulsson

Hem & Hyra kunde i veckan avslöja att hyrorna höjts i ett hyreshus på Davidshallsgatan i centrala Malmö genom bulvankontrakt och tilläggsavtal. Andrahandshyresgäster betalar upp till dubbla hyran och det drabbar framför allt gästarbetare och universitetsstuderande från olika länder i Asien. Hyresgäster, som vi har pratat med, känner sig utnyttjade och utelämnade då de har svårt att hitta någon annan bostad under den begränsade period de befinner sig i Malmö.

– Hyresvärden utnyttjar vår situation. Vill värden att vi betalar 12 000 kronor för en liten lägenhet så gör vi det för vi har inget val. Hyresvärden kan ta ut vilken hyra som helst, vi är hjälplösa, förklarar en person med erfarenhet av huset.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hur länge hyresvärdens upplägg har pågått  är oklart men redan när värden Idoff fastighets AB senast förhandlade om hyresnivåerna med Hyresgästföreningen för över tio år sedan, stod ett fåtal personer för flera kontrakt i huset. Men det har föreningen missat. Bland annat stod en familjemedlem till Lars Idoff på totalt åtta lägenheter.

– Hade jag sett på en hyreslista att ett namn förkom på flera lägenheter hade jag nog reagerat men det har vi uppenbarligen inte gjort i det här fallet. Man måste också veta att det passerar många lägenhetslistor här. Vi förhandlar hyrorna för över 2 000 privata fastigheter varje år, säger Joakim Lund, förhandlingschef på Hyresgästföreningen.

Trots att det funnits en förhandlingsordning, ett avtal mellan fastighetsägaren och Hyresgästföreningen om att hyrorna ska förhandlas, har det inte skett för huset på Davidshallsgatan. När en hyresvärd inte påkallar om någon hyreshöjning upphör också kontakten med Hyresgästföreningen om inte någon hyresgäst själv hör av sig. Någon uppsökande verksamhet har föreningen inte. Brister hyresvärden eller hyrorna höjs utan att de förhandlats måste hyresgästerna själva kontakta Hyresgästföreningen.

Annons
Läs ocksåBulvankontrakt bakom lägenheter – dubbla hyror för hyresgäster

– Vi kan inte ha uppsökande verksamhet för det handlar om alldeles för många fastigheter. Sedan är det i grunden något bra om en värd inte påkallar för det innebär att man inte höjer hyran där. Men det är klart att det finns risk att värden höjer hyrorna ändå men då kräver vi skadestånd, vilket vi gjort i det här fallet, säger Joakim Lund.

Relationen mellan Idoff och Hyresgästföreningen har varit frostig under lång tid. För nio år sedan medgav företrädare för Idoff fastighet inför domstol att hyresgäster bodde i andra hand i deras fastigheter och att värden stod på förstahandskontrakten. Hyrorna hade höjts utan kontroll och värden lovade att lägga ner metoden, skriva riktiga kontrakt och betala ersättning till de boende.

När Idoff fastigheter sedan sade upp förhandlingsordningen för sin fastighet i Rörsjöstaden för fem år sedan slutade det med att Lars Idoff stämde Hyresgästföreningen för förtal. Även den gången hamnade avgörandet om förhandlingsordningen i hyresnämnden där Hyresgästföreningen fick se sig besegrad. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt med hyresgäster som ville att hyran skulle förhandlas med Hyresgästföreningen. I samband med det stämde Lars Idoff föreningen på 10 000 kronor för en formulering i en skrivelse till hyresnämnden. Hyresgästföreningens jurist skulle ha skrivit ett ”hotfullt anslag” som Lars Idoff menade hade skrämt hyresgästerna i hyreshuset i Rörsjöstaden men tingsrätten friade Hyresgästföreningen från förtal.

Läs också”Hyresvärden kan ta ut vilken hyra som helst”

Bulvankontrakten, där ett fåtal hyresgäster står på ett flertal förstahandskontrakt, i huset på Davidshallsgatan är inte olagliga i sig men de höjda hyrorna kan vara ett avtalsbrott. Det menar åtminstone Hyresgästföreningen som nu kräver Idoff fastighets AB på 125 000 kronor i skadestånd via hyresnämnden. I september sade värden upp förhandlingsavtalet för fastigheten men Hyresgästföreningen motsätter sig även uppsägningen via domstol.

Annons

Lars Idoff har inte velat lämna några kommentarer om huset på Davidshallsgatan.

– Jag är inte medietränad och jag vill inte svara på frågor här och nu. Jag vill vänta tills hyresnämnden har sagt sitt, säger han.

Fakta: Förhandlingsordning - så funkar det

En förhandlingsordning är ett avtal om att hyresförhandlingen ska omfatta alla i en fastighet, även om en enskild hyresgäst fortfarande kan välja att förhandla själv. Hyresvärden kan också via ett särskilt tilläggsavtal förhandla bort förhandlingsklausulen och förhandla direkt med dig som hyresgäst. Finns det ingen förhandlingsordning alls för fastigheten måste värden kontakta dig innan en hyreshöjning. Du måste snarast meddela värden om du inte accepterar höjningen. Bor du i ett hus där det saknas förhandlingsordning måste värden teckna en sådan om mer än hälften av hyresgästerna kräver det.

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Privatvärd kastar in handduken i bulvanmål – hyresgäst på Östermalm vann i tingsrätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.