Annons

Fastighetsägare stämmer Hyresgästföreningen för förtal

Malmö Fastighetsägaren Lars Idoff vill att Hyresgästföreningen ska betala 10 000 kronor i skadestånd för en formulering i en skrivelse till hyresnämnden.

Striden började redan i våras när Idoff Fastighets AB inte längre ville förhandla hyran med Hyresgästföreningen för fastigheten på Kungsgatan 20 / Kornettsgatan 14. Hyresgästföreningen motsatte sig detta och gick ut med en enkät bland husets 24 lägenheter för att ta reda på hur många av de boende som ville omfattas av en förhandlingsordning, alltså ett avtal som innebär att fastighetsägaren måste förhandla hyran. Endast ett fåtal hyresgäster svarade.

I en skrivelse till hyresnämnden nämner Hyresgästföreningens jurist ett ”hotfullt anslag” som kan ha skrämt hyresgäster i huset från att vilja omfattas av förhandlingsordningen. Ett osant påstående, menar Lars Idoff som befarar att formuleringen kan påverka hans affärsförbindelser negativt eftersom representanter för Fastighetsägarna finns representerade i hyresnämnden.  

ANNONSGuide till hemförsäkringar

 Rent trams, tycker Joakim Lund, jurist på Hyresgästföreningen.

– Jag bifogar ju själva anslaget . Jag tror nog att nämndens ledamöter kan dra sina egna slutsatser. Hyresgäster som ringde mig angående det här anslaget uppfattade det som hotfullt. 

Annons

När parterna träffades i nämnden i måndags tvingades Hyresgästföreningen backa från kravet på förhandlingsordning.

Läs ocksåHär tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart”Rolf Ohlson, Maria Verlin och Susanne Sundström står på en snöig innergård i vinterklader. I bakgrunden syns gråmålade trähus med vita detaljer. Rolf håller en bunt dokument i handen och det snöar. Hyresgäster hos AB-hem kritiserar brister i lägenheterna och i skötseln.

– Jag hade bara fått in ett fåtal underskrifter. De hyresgäster jag varit i kontakt med hävdar att hälften av husets lägenheter står tomma men det kunde jag inte bevisa, säger Joakim Lund.

Det innebär att det nu är fritt fram för fastighetsägaren att höja hyran i huset utan att förhandla med Hyresgästföreningen.  

Annons

Hem & Hyra har förgäves sökt Lars Idoff för en kommentar.

Läs ocksåVille förhandla hyran själv – blev skyldig 146 000 kronorDomarklubba och pengar
Fakta: Förhandlingsordning – så fungerar det

En förhandlingsordning (FO) är ett avtal om att förhandlingen ska omfatta alla i en fastighet. (Hyresgästen kan ändå välja att förhandla själv.) 
Utan FO måste värden kontakta dig innan en hyreshöjning. 
Du måste snarast meddela värden om du inte accepterar höjningen.
Betala in den tidigare hyran, annars har du gått med på den nya.
Stöter du på patrull? Kontakta Hyresgästföreningen.

 

Läs också Tog strid mot tokhög höjning – påverkar hundratals hyresgäster: "Vill bara tjäna pengar" Så blir du varken lurad eller luspank när du förhandlar hyran direkt med värden Per fick pengar tillbaka – så kan du upptäcka om din värd höjer hyran utan att förhandla

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.