Annons

Uppsagd för att värden vill slippa brandtrappa

Göteborg Vindslägenheten riskerar att bli en dödsfälla vid brand. Men det duger inte att runda räddningstjänstens krav på en brandtrappa genom att säga upp hyresgästen. Det har en Göteborgsvärd fått känna på.
Brandtrappa/rökdykare collage
Foto: Pixabay/Räddningstjänsten

Det var under en inspektion i Göteborgsstadsdelen Masthugget som räddningstjänsten upptäckte den potentiella dödsfällan. En vindslägenhet hade bara en utrymningsväg, via trapphuset.

Om trapphuset skulle bli rökfyllt vid brand så vore hyresgästen fast i en fälla. Räddningstjänsten kräver därför att fastighetsägaren ska installera en brandtrappa utanpå huset.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Men en sådan skulle bli dyr. Hyresvärden räknar med att tvingas betala upp till 200 000 kronor. Kravet kom som en kalldusch för bolaget, som inte har haft koll på de bristfälliga utrymningsvägarna. I själva verket har det aldrig varit meningen att någon ska bo på vinden.

Enligt värdens egna efterforskningar ska utrymmet från början ha hyrts ut som skrivarlya med ett enkelt pentry. Det finns inget bygglov som godkänner att utrymmet används till att bo i. Trots det har lägenheten använts som bostad i över tio år.

Inför påbudet om en kostsam brandtrappa vill hyresvärden nu hellre använda vinden som förråd. Värden hävdar att en brandtrappa på husgaveln skulle försämra boendemiljön för övriga hyresgäster. Grannarna får mindre ljusinsläpp och kan inte öppna sina sovrumsfönster.

Annons
Läs ocksåKolla brandfällorna i trapphuset

Det blir också otryggt att ha en brandtrappa alldeles intill sovrummet, menar bostadsbolaget. Dessutom skulle det förfula huset.

För att lösa situationen har hyresvärden erbjudit vindshyresgästen flera andra lägenheter i området. Samtliga är mindre än den han bor i nu, och flera har högre hyra. Det har hyresgästen inte råd med.

I stället har mannen tagit hjälp av Hyresgästföreningen för att få bo kvar i sin vindslägenhet. Han påpekar att hyresvärden inte har överklagat räddningstjänstens föreläggande. Därmed anser han att bostadsbolaget accepterar att en brandtrappa faktiskt behövs om någon ska bo på vinden.

Läs ocksåBrandsäkra ditt hem – med finess

Hyresnämnden slår fast att kommunen inte tänker vidta några åtgärder mot vindslägenheten, trots att den saknar bygglov. Detta eftersom den har funnits så pass länge redan.

Därför får lägenheten rent formellt finnas kvar och användas som bostad. Hyresnämnden anser inte att hyresvärden har bevisat att den inte kommer att utnyttjas så även framöver, trots förrådsplanerna.

Annons

Därför får hyresgästen rätt att bo kvar tills vidare. Det betyder i sin tur att hyresvärden måste ordna en brandtrappa – förutsatt att beslutet vinner laga kraft.

Det har nyligen överklagats till hovrätten.

LÄS MER
Tema: västsvenska bostadsbränder

Läs också Konsumentrådgivarnas tips – före och efter katastrofen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.