HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Brandsäkra ditt hem – med finess

Tips & Råd Att brandsäkra hemmet behöver inte vara trist. Inspireras av Hem & Hyras tips och läs om hur du skyddar dig mot bränder.

Trista brandvarnare och grådassiga brandfiltar. Bara tanken på att brandsäkra hemmet kan få en stilsäker hyresgäst att rysa.

Men det går att göra säkerhet både roligt och estetiskt. Hämta inspiration i Hem & Hyras bildspel – och kom ihåg att pricka av samtliga punkter på trygga listan:

Läs ocksåHåll värmen genom vinterkylan – med rätt inredning och ljusHåll värmen hemma med rätt inredning

Brandvarnare är A och O
En brandvarnare täcker generellt en yta på 40 kvadratmeter, så minst en på varje våningsplan är ett måste. Gärna nära sovrummet, där vi ofta laddar våra mobiler och surfplattor.

Larm och kamera
Det finns brandalarm som både innehåller kamera- och rökdetektorer som är kopplade till en larmcentral. När larmet går tar takkameran en bildsekvens på rummet vilket gör att larmoperatören snabbt kan avgöra rätt åtgärd.

Spisvakt
En del är baserade på en rörelsedetektor, spisen slår av om detektorn inte känner någon rörelse i köket. Det finns billigare spisvakter med värmedetektor som varnar men inte slår av strömmen och mer avancerade med värmesensorer som analyserar matlagningsvanorna efter en installation, och därefter kan avgöra om det är onormalt varmt på spisen. Det finns även spisvakter med inbyggt släcksystem.

Annons
Läs ocksåSå får du vackra väggar hemma – med din egen stilKonst hemma med fina väggar

Lämna aldrig levande ljus
Många bränder orsakas av glömda ljus. Lämna aldrig ljusen utan uppsikt, undvik dekorationer kring ljusen och ljusmanschetter i vissa material. Se till att ljusen inte står i närheten av gardiner, dukar, möbler och krukväxter.

Ha koll på laddarna
Köp alltid CE-märkta apparater och dra alltid ur alla laddare när du inte är hemma!

Detta bör du ha hemma
Ha minst en brandsläckare, en brandfilt och ett brandlarm hemma. Är du osäker på var du bör placera dem, kolla med ditt försäkringsbolag som gärna hjälper dig.

Läs ocksåSå pimpar du balkongen för våren och sommarenbalkongen så görs den fin på våren

Sköt om din brandvarnare
En brandvarnare håller cirka 10 år (beroende på kvalitet). Tillverkningsdatumet står på din brandvarnare. Testa den med jämna mellanrum. Byt också batterierna rutinmässigt och rengör brandvarnarna på utsidan en gång om året.

Annons

Välj rätt brandsläckare
Det finns fyra typer av brandsläckare, pulver, koldioxid, skum och vatten.
För privat bruk rekommenderas pulversläckare eftersom den släcker flest typer av bränder.

Brandfilt
Att kväva eld är effektivt. Med en brandfilt släcker du mindre bränder på spisen, i kläder, sängar eller möbler och den är ett bra komplement till pulversläckaren. Låt den hänga lättillgängligt, i dag finns det många dekorativa att välja på.

Läs också Smart förvaring – 21 prylar du behöver för ordning hemma Pumpor och spindlar – så fixar du festen till halloween

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.