HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Utsiktslöst” att vräka för rökning

Östergötland Många hyresvärdar inför rökförbud trots att det är oklart om det håller för en rättslig prövning. Enligt Hyresgästföreningen räcker det inte med ett bloss för att bli uppsagd.

Vad händer med en hyresgäst som bryter mot hyresvärdens rökförbud? Enligt Hyresgästföreningen är det ännu oklart vad det kan ge för konsekvenser och om det håller som ett skäligt hyresvillkor.

– Vi är inne i en gråzon. Jag känner inte till något fall där man exklusivt har prövat den här frågan, där någon enbart sagts upp för att ha rökt i sin bostad, säger PG Nyström, juridikchef på Hyresgästföreningen i region Sydost.

Läs ocksåUtpekad storrökare sägs upp - så har grannarna kartlagt honom

I våras gav hyresnämnden i Göteborg en hyresgäst rätt att  röka i sin bostad, trots att hyresvärden skrivit in rökförbudet i hyreskontraktet. Men beslutet prövades inte i högre instans och anses inte vägledande.

– Jag skulle ändå råda till att vara försiktig om man har gått med på villkoren. Man löper alltid en risk att hyresvärden ingriper, säger PG Nyström.

Om hyresgästen bryter mot rökförbudet, riskerar den att bli vräkt?

Läs ocksåDigitalt fullmäktige får vänta i Sydost: "Vi får besvär"

– Det är utsiktslöst skulle jag säga. Att säga upp någon enbart för att den rökt, det tror jag inte skulle vinna framgång i hyresnämnden i dag. Det skulle i så fall räcka med att någon tagit ett bloss inomhus. Samtidigt så har synen på rökning förändrats i samhället och det kan leda till att praxis förändras, säger PG Nyström.

Läs också Efter hyresvärdens blunder: Ghassan får kraftigt sänkt hyra Stängningen av regionens kontor väcker reaktioner Regionen stänger hälften av sina kontor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.