Annons

VFAB sjudubblar antalet anställda

Vadstena ​Vid årsskiftet tar Vadstena Fastighets AB över samtliga kommunala fastigheter. För att sköta driften tar man också över 35 anställda, att lägga till de sju som jobbar i bolaget i dag.

​– Det här är bra för oss. Vi är på gränsen för att klara av att hålla oss med en egen administration och vi kan ju inte ha alla anställda på deltid, säger VFAB:s vd Lars Larenius.

Kommunens fastigheter omfattar 60 000 kvadratmeter byggnadsyta. Det är lika mycket som hela VFAB:s fastighetsbestånd.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi blir dubbelt så stora över en natt.

Mångdubbelt större blir personalstyrkan och dessutom får VFAB in helt nya kompetenser. Man tar över städare, målare, snickare och så vidare. Det lär inte bli tal om samordningseffekter som leder till uppsägningar. Tvärtom talar Lars Larenius om utmaningen att kunna hitta duktiga personer som man kan anställa.

Annons

– Det är många som ska gå i pension framöver och då måste vi kunna rekrytera duktiga medarbetare. Då gäller det att vi är en attraktiv arbetsgivare.

Läs ocksåSå blir din hyra 2021 i Östergötland

Vissa förändringar sker i inledningsskedet, när pensionsavgångar direkt blir aktuella. Bland annat har Lars Larenius själv redan gått upp på heltid, från 80 procent för att anpassa verksamheten.

– Genom det här övertagandet blir vi mindre sårbara i framtiden. Vi klarar till exempel en sjukfrånvaro bättre än vad vi gör i dag. Vi kan utnyttja personalen där den bäst behövs.

Annons

Många kommuner har redan låtit sina kommunala bostadsbolag ta över de kommunala fastigheterna.

Läs ocksåVFAB:s vd slutar med omedelbar verkan

– Det finns en stor erfarenhetsbank att ösa ur.

Läs också VFAB bygger parhus i nytt bostadsområde Badrumslampa för stark - hyresgäst kräver åtgärder Så höjs hyrorna i Vadstena

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.