Annons

Så höjs hyrorna i Vadstena

Vadstena Vadstena fastighets AB begärde en hyreshöjning på 1,95 procent men får nöja sig med 1,35. Det är ändå högre än hos de flesta andra värdar i länet som förhandlat om nästa års hyror.
Foto: Jakob Kindesjö
Kommunägda Vadstena fastighets AB höjer hyrorna vid årsskiftet.

Kallhyran höjs med 9,50 kronor per kvadratmeter och år och bränsleersättningen med 3,10. Det innebär att lägenheter där uppvärmning ingår får en hyreshöjning med 12,60 kronor per kvadratmeter och år, eller 74 kronor i månaden för en lägenhet på 70 kvadratmeter.

Det kan jämföras med Hyresbostäder i Norrköping som höjer 1,2 procent, eller Kindahus i Kinda och Platen i Motala som höjer med 0,5 respektive 0,66 procent.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men Hyresgästföreningens förhandlare Carina Johansson anser att nivån hos VFAB är motiverad. Hon konstaterar att bolaget bland annat har en förlust på 2,6 miljoner kronor från 2016 att jobba i fatt. Dessutom har skuldbördan ökat i och med att bolaget lånat för att bygga nytt och då stiger även den så kallade borgensavgiften som ska betalas till ägaren kommunen.

– Bolaget har ganska låg soliditet och är litet och sårbart. Samtidigt håller de en bra standard och har planer för underhåll. Jag har bara fått in två synpunkter från hyresgäster och båda handlade om den yttre miljön, så det verkar som om de har hand om sina lägenheter på ett bra sätt, säger Carina Johansson.

Inför förhandlingen redovisade VFAB även kostnadsökningar för bland annat el och vatten.

Annons
Läs ocksåSå blir din hyra 2018 i Östergötland

– De taxebundna kostnaderna är sammanlagt 109 kronor högre för en genomsnittslägenhet i Vadstena än i Motala, säger Carina Johansson.

Hon är överlag nöjd med förhandlingsresultatet och får medhåll av VFAB. Enligt bolaget så är det framförallt kostnadsutvecklingen i fastigheter och underhåll som motiverar hyreshöjningen.

— Det är lätt att både försvara och förklara den här hyreshöjningen. Räntorna är fortsatt låga, men vi har ökade kostnader inom fastigheter och underhåll. Vi fick inte den nivå vi hade hoppats på men vi ska försöka ta igen den genom rationaliseringar i bolaget, säger Arne Sjöberg, (M) styrelseordförande i VFAB.

Läs ocksåSå blir din hyra 2021 i Östergötland

Skillnaden mellan den hyreshöjning som bolaget yrkade på och den som nu blir av motsvarar ett intäktstapp på cirka 250 000 kronor. Enligt Arne Sjöberg ska bolaget genomföra kostnadsbesparingar under 2018 på motsvarande belopp bland annat genom att se över och effektivisera administrationen.

Annons

— Att vi yrkade på 1,95 är ett uttryck för den höga ambitionsnivå vi har för våra fastigheter. Vi vill hålla dem i gott skick vilket gagnar våra hyresgäster. Hyreshöjningen ligger under konsumentprisindex, men vi kommer att klara verksamheten ändå, förklarar Arne Sjöberg.

Höjningen genomförs 1 januari och berör 730 lägenheter i Vadstena kommun.

Läs också VFAB:s vd slutar med omedelbar verkan VFAB bygger parhus i nytt bostadsområde Hyreskartan visar inte hela bilden över landets hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.