Annons

”Vi kommer inte att ha råd”

Gällivare Hyresgäster som tvingas flytta till en ny lägenhet på grund av LKAB:s gruvbrytning får så kallad hyrestrappning i sju år. Men för många hyresgäster kan det bli för dyrt.
Foto: Göran Lindh
,

Omkring 5 000 bostäder och 700 000 kvadratmeter bostads- och lokalytor i centrala delarna av Kiruna och Malmberget måste flyttas för att statliga gruvbolaget LKAB ska kunna fortsätta att bryta malm på orterna. Det innebär att nästan 10 000 personer på sikt behöver flytta på sig, ungefär en fjärdedel av Malmfältens befolkning.

I dag presenterade LKAB en modell för hur de som tvingas flytta på sig ska ersättas. Och när det gäller hyresgäster, alltså de som inte äger sitt boende, ska de få förtur till ersättningslägenheter i både det gamla och det nya lägenhetsbeståndet. De som flyttas till nyproduktion ersätts med en hyrestrappning, vilket innebär att hyresgäster behåller sin nuvarande hyresnivå första året och sedan ökas succesivt under sju år fram till nyproduktionshyran. LKAB har därmed utökat tidsramen för trappning, då det tidigare har gällt i fem år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Oavsett hyresvärd omfattas alla hyresgäster som måste flytta av LKAB:s hyrestrappning. Det betyder att det för många kommer att bli en rejäl ökning av hyran, även om det tar några år. I stort sett handlar det om en höjd hyra med 30 procent.

– Det är bra att vi ska få förtur till lägenheter. Framför allt till det äldre beståndet. För vi är många som inte kommer att ha råd med en nyproduktionshyra. Våra pensioner växer inte direkt i takt med trappningen, säger Gunborg Vänbjörk, som bor i Kilen i Malmberget.

Henry Magnusson, regionchef på Hyresgästföreningen i Norrland är försiktigt positiv till LKAB:s ersättningsmodell. Han kostaterar att bolaget uppenbart har lyssnat på föreningen.

Läs ocksåKatastroffilmen skrämmer inte Kirunaborna: "Vi lever med en oro, men inte för att ramla ner i nåt hål"

– Vi har varit ordentligt oroade den sista tiden, men LKAB har uppenbart lyssnat på oss. Nu har bolaget tydliggjort att alternativ ett är en ersättningslägenhet i det gamla beståndet. Trappningstiden ökas också med två år. Tillsammans kan det betyda att rörligheten i ökas i det äldre beståndet, säger han.

Stefan Hämäläinen, direktör LKAB samhällsomvandling, konstaterar att det har varit en lång process för att hitta lösningar på ersättningar som gör att LKAB kan vara konkurrenskraftigt och fortsätta producera. Det samtidigt som att bostäder ska ersättas.

Annons

Men om det inte finns någon lägenhet i det gamla beståndet och en hyresgäst inte har råd att betala hyran i en nyproducerad lägenhet, vad händer då?

Läs ocksåLuleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt

– Erfarenheterna hittills visar att det fungerar. Det kommer att produceras nya lägenheter, gamla kommer att finnas och det kommer att finnas många möjligheter för hyresgästerna. Jag tror verkligen att det här kommer att fungera , säger Stefan Hämäläinen.

Fastighetsägare kompenseras med marknadsvärdet plus 25 procent. Men de hyresgäster som flyttar in i nya lägenheter får i praktiken en ganska ordentligt sänkt disponibel inkomst. Är det rimligt?

– Vi har försökt göra ersättningarna så schyssta som möjligt för alla. Att det blir lite mer till den som äger boendet som berörs, beror till exempel på att det tagits ekonomiska risker.

Har ni skrivit avtal med berörda organistationer?

– Nej, vi har valt att inte binda oss vid avtal. Däremot har vi fört, och för, samtal med berörda organisationer för att få ta in viktiga synpunkter.

Annons

LKAB och Hyresgästföreningen har suttit i förhandlingar om en avsiktsförklaring kring det här, men det färdiga dokumentet skrevs aldrig under. Varför blev det så?

– Vi beslutade att inte skriva avtal och inte heller avsiktsförklaringar. Vi har inte känt att det har behövts.

Hur kommer alla berörda hyresgäster att informeras?

– Vi informerar via webben. Sedan informerar vi genom att berätta om ersättningarna i media. Nästa steg är att vi successivt tar personlig kontakt med de som närmast berörs.

Fakta: Så här vill LKAB ersätta hyresgästerna

• Förtur till både äldre och nya hyresrätter.• Hyresgäster får lämna önskemål om framtida lägenhet.• Hyresgäster får ett erbjudande om ny lägenhet baserat på önskemålen.• De som flyttar till nyproduktion ersätts med en hyrestrappning, vilket innebär att hyresgäster behåller sin nuvarande hyresnivå första året och sedan ökar hyran successivt under sju år.• Flyttersättning.

Läs också LKAB bygger 5000 nya skyddsrumsplatser i Kiruna Rolf, 53, från Muodoslompolo gör succé på sociala medier Fem kulturbyggnader med bostäder ska flyttas
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.