Annons

Vill få politiker att sänka avkastningskrav

Karlstad Politiker ska inte bestämma över hyror. För att få Karlstads kommunpolitiker att inse konsekvenserna av KBAB:s avkastningskrav, bjuder Hyresgästföreningen in dem till samtal.

Hyresgästföreningen Karlstad nöjer sig inte med att enbart förhandla hyrorna med Karlstads bostads AB, KBAB. Nu bjuder de även in politikerna till samtal i förhoppning att få dem att ändra sig om avkastningskraven.

Bakgrunden är KBAB:s hyreskrav på 1,9 procent som Hem & Hyra kunde berätta om förra veckan.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Hyresgästföreningen reagerade kraftigt på yrkandet som de anser vara högt. Föreningen hade tidigare gått ut med att man förväntar sig låga höjningar nästa år, med hänvisning till det gynnsamma läget i svensk ekonomi.

Annons

Men en stor del av bolagets yrkande härrör från avkastningskravet på 5,7 procent till ägaren Karlstad kommun.

– Självklart vill vi att KBAB ska ha en bra ekonomi så att de klarar av att genomföra sina åtaganden, som underhåll och nybyggnation. Men de här avkastningskraven är orimliga och gör att KBAB staplar pengar på hög och pengarna tas från hyresgästerna. Vi måste sätta oss ner med kommunledningen och prata om avkastningskravet. Nu sträcker vi ut handen till politiken, det är bara för dem att sträcka ut sin och möta oss, säger Kurt Samuelsson som är ordförande i Hyresgästföreningen Karlstad i ett pressmeddelande.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Under hyresförhandlingarna kom det fram att kommunen har för avsikt att höja avkastningskravet ytterligare. En sådan höjning skulle enligt Hyresgästföreningen innebära att KBAB tvingas göra en vinst på över 100 miljoner kronor det kommande året.

Annons

–  Vi vill skapa en dialog med kommunledningen och få dem att förstå vilka konsekvenser deras avkastningskrav på KBAB får för hyresgästerna och utvecklingen i Karlstad. Det är inte hållbart att vi får politiskt beslutade hyreshöjningar, säger Kurt Samuelsson.

Läs också Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Värdar hotar tusentals hyresgäster med domstol: "Skulle bli extremt kostsamt" Barbro vill inte sitta på två stolar - nu tar hon ett kliv uppåt Ja till varmhyra och sänkt tröskel för unga – här är stämmans beslut i korthet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.