Annons

Willhem återbetalar överhyra i Trollhättan – ”Skönt att de tar sitt förnuft till fånga”

Trollhättan Willhem backar och betalar tillbaka 172 000 kronor till hyresgästerna i de totalrenoverade lägenheterna i Trollhättan. "Det känns skönt att de tar sitt förnuft till fånga och håller vad de lovat tidigare", säger Linda Borg, Hyresgästföreningen.
Ludvig Möller, förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen, och Linda Borg, som bor hos Willhem i Trollhättan och som är ordförande för Hyresgästföreningen i MittVäst gläds åt att Willhem backat och återbetalar överhyran.
Foto: Nils-Olof Larsson / Karin Gistedt
Ludvig Möller, förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen, och Linda Borg, som bor hos Willhem i Trollhättan och som är ordförande för Hyresgästföreningen i MittVäst gläds åt att Willhem backat och återbetalar överhyran.

För drygt två veckor sedan berättade Hem & Hyra att Willhem hade höjt hyran med upp till 350 kronor i månaden för sina ”Willhemlyfta” lägenheter i Trollhättan. Nu har Willhem ångrat sig och återbetalar 172 000 kronor till hyresgästerna.

– Jag fick precis höra nyheten. Det känns bra att de tar sitt förnuft till fånga och håller vad de lovat tidigare, säger Linda Borg som själv är en av Willhems hyresgäster i Trollhättan och som är ordförande för Hyresgästföreningen i MittVäst.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Även Ludvig Möller, förhandlingsjurist på Hyresgästföreningen, är nöjd.

– Det här återställer vårt förtroende för Willhem som avtalspart och ger trygghet för hyresgästerna, säger han.

Betalar tillbaka

Bakgrunden är att Willhem för drygt tre år sedan enades med Hyresgästföreningen om vilken hyra som ska gälla för bolagets totalrenoverade, så kallade ”Willhemlyfta” lägenheter i Trollhättan. Enligt överenskommelsen skulle hyresnivån ligga fast till slutet av 2024. Men, så valde Willhem att säga upp avtalet och dessutom ta ut upp till 350 kronor i månaden mer än förhandlad hyra. Som skäl angavs att hyresnivån inte täckte bolagets kostnader.

– Vi har haft olika uppfattning om Willhem haft rätt att höja hyran för renoverade lägenheter i samband med åtgärder i gemensamma delar av fastigheten. Nu har vi kommit överens om att de som bor i en renoverad lägenhet endast ska betala hälften av den ordinarie höjningen för dessa åtgärder. Därför kommer Willhem nu att betala tillbaka pengar till de hushåll som betalat för mycket, säger Ludvig Möller.

Annons

Totalt kommer 172 249 kronor att betalas tillbaka och de berörda hushållen får mellan 68 och 2 438 kronor tillbaka. Några hushåll har bara hunnit betala för hög hyra under en månad men hela 40 hushåll kommer få återbetalning för över två års tid.

För orenoverade lägenheter har parterna enats om att höja hyrorna med i genomsnitt 4,45 procent från den 1 april. Willhemlyfta lägenheter får ingen hyreshöjning förrän tidigast 2025.

Läs ocksåHyreshöjningskaos: Eva fick vänta 14 månader på svar
Willhem: ”Vi hade ingen annan utväg”

Susanna Thom är Willhems regionchef Väst. Via mejl svarar hon så här på frågan om varför Willhem sade upp avtalet med Hyresgästföreningen:

– Vi har under ett par år haft en dialog med Hyresgästföreningen i frågan kring tolkningen av avtalet. Då vi inte kommit vidare i frågan såg vi ingen annan utväg än att säga upp avtalet.

Varför har ni ändrat er nu?
– Efter många gemensamma överläggningar har vi nu kommit fram till en lösning som båda parter kan acceptera och det är vi nöjda med. Framför allt känns det väldigt skönt att vi nu kan ge våra hyresgäster besked i frågan, säger Susanna Thom.

Läs ocksåKyl och frys förstördes av kvarlämnad mat – hyresgäst krävs på 100 000 kronorEn tvådelad bild där den ena halvan visar ett tomt, öppet kylskåp och den andra halvan en hand som håller i svenska sedlar.

Hur tror ni att detta har påverkat förtroendet för Willhem som avtalspart samt för Willhem hos era hyresgäster?

Annons

– Från vårt håll ser vi inte att förtroendet påverkats åt något håll. Vi har hela tiden haft en öppen och transparent redovisning av hyrorna och en aktiv dialog med Hyresgästföreningen. Vi kan bara beklaga att diskussionerna dragit ut på tiden eftersom att vi haft olika tolkningar av avtalet, säger Susanna Thom.

 

 

 

Läs också Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Storkonflikt om årets hyreshöjning – Willhem lämnade förhandlingsbordet men höjde hyrorna ändå Willhem säger upp avtal och tar ut överhyra: "Chockade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.