Annons

Ytterdörren var minerad med dynamit – hyresgästen kastas ut

Lomma Sprängladdningen satt i huvudhöjd på insidan av lägenhetsdörren. Ett skydd mot ”oinbjudna gäster“, enligt hyresgästen i Lomma. Mannen står åtalad för brott men redan nu förlorar han sin bostad.

Bomben var inte apterad när den hittades av polisen. Men den hade snabbt kunnat kopplas ihop med sladdar och sedan sprängts. Vid en explosion i trapphuset hade sannolikheten för ”omfattande skada” varit stor, enligt nationella bombskyddets experter som undersökt fyndet.

Lägenheten ligger i Lomma kommun och bomben på dörren upptäcktes för ett år sedan. I källarförrådet låg mer sprängmedel, knappt ett kilo. Hyresgästen i lägenheten står åtalad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse men redan i somras gick fastighetsägaren till domstol med en uppsägning och målet att kasta ut mannen.

I hyresnämnden lade värden fram uppgifter från mannens polisförhör som bevis. Han hade berättat att det finns en hotbild mot honom och att det var därför han minerade sin ytterdörr, som ett skydd mot ”oinbjudna gäster“.

”Det är inte meningen att någon ska skada sig utan det är endast för nödfall”, berättade han.

Sprängmedlet i källaren ville mannen däremot inte kännas vid. Han har motsatt sig uppsägningen av hyreskontraktet och tror att han skulle ha svårt att hitta en ny bostad om han inte kan bo kvar.

Enligt fastighetsägaren har det spridit sig ett stort obehag bland grannarna i huset efter att de fått veta vad polisen hittat. Värden menade att sprängmedlet var att betrakta som en ”allvarlig störning” och en fara för alla som besökt hyreshuset. Men enligt hyresnämnden var det ingen störning rent formellt, eftersom ingen av de boende har drabbats ”konkret” eller ”direkt”. Men mannen måste ändå flytta, enligt beslutet. Förvaringen av sprängmedlet innebär i sig att han har åsidosatte sina plikter som hyresgäst, skriver nämnden.

Hyresnämnden i Malmö.

Rättegången i tingsrätten är planerad till längre fram i december. Den åtalades advokat har tidigare avböjt att kommentera misstankarna.

Hyresgästen har tidigare dömts för delaktighet i en liknande härva, längre bakåt i tiden. Då placerades en hemmagjord bomb i ett hyreshus på den skånska landsbygden. Han har ett förflutet inom mc-gängskretsar i Skåne och är knuten till personer, bland annat en bombmakare, som nyligen dömdes i en härva med sprängmedel i Malmö och Staffanstorp.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.