Annons

Så här lagar du mat under tio kronor

Tips & Råd Att äta billigt, nyttigt och samtidigt vara snäll mot klimatet. Går det? Utan tvekan, säger Hanna Olvenmark, som från sin hyresrätt i Göteborg hjälper hungriga svenskar att lösa middagsgåtan under tio kronor portionen.
Foto: Linn Bergbrant
"Vi behöver omvärdera det där med ”snålhet”. Att bjuda på middag är generöst, även om maten är billig", säger Hanna Olvenmark.

Solen letar sig in från den brantaste gatan i Göteborg. Nordhemsgatan. Mytomspunnen och omsjungen av självaste Håkan Hellström.

Köket är enkelt. T-format med matplats vid fönstret, där en trött krukväxt samsas med några kokböcker. Härifrån skapar hyresgästen Hanna Olvenmark de flesta av sina nya recept för att laga billig mat, som fler och fler tar del av via hennes sajt Portionen under tian. Eller på hennes Instagram, eller hennes podd eller i någon av hennes kokböcker.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
”Vi behöver omvärdera det där med ”snålhet”. Att bjuda på middag är generöst, även om maten är billig.”

Nog har den tidigare dietisten blivit något av en matentreprenör, även om hon själva värjer sig mot det begreppet.

– Det har gått bättre än jag kunnat tänka mig. Men entreprenör, det skulle jag nog inte själv säga. Men det är svårt att sätta en yrkestitel på mig.

Så sant. Men klart är dock att ”Portionen under tian” har varit Hannas huvudsyssla sedan 2017. Själv tyckte hon aldrig det var särskilt läskigt att våga säga upp sig från sitt fasta jobb för att satsa på att laga billig mat. Men det var innan hon hade familj.

Läs ocksåKändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos"
Letar kreativa lösningar

Och innan hon hade en anställd i sitt företag. I dag känner hon betydligt mer ansvar, även om oro inte verkar vara hennes grej.

– Jag försöker hitta kreativa lösningar när det behövs. Och så kör jag på det. Jag funderar sällan så mycket.

Hanna hackar grönkål och vitlök vid köksbänken. Hon ska laga det som mer eller mindre blivit hennes signaturrätt. En rätt hon kan längta efter att laga, och som nu på hösten dessutom är i säsong – hennes grönkålspasta.

Läs ocksåBetalningsanmärkning – så funkar det

När det blir belamrat med ingredienser på köksbänken flyttar hon sin arbetsstation till köksbordet. Att hon, som livnär sig på att laga billig mat, skulle behöva ett större, tv-kocksliknande kök med köksö, gasspis och till synes oändlig förvaring slår hon ifrån sig direkt.

– Jag gillar verkligen att laga mat i vårt kök. Jag tycker det funkar alldeles utmärkt. Är det något jag saknar i vår lägenhet så är det en balkong, eller en möjlighet att gå rakt ut. Men när det gäller köket har jag inga andra önskemål.

I dag har hon ett kontor, inte långt från lägenheten där hon bor. Men det är fortfarande här de nya recepten växer fram. För hon lever som hon lär.

Att laga billig mat – inte alltid lätt

Hon försöker ha ett avslappnat förhållningssätt till mat, en lustfylld inställning som gör att hon vågar experimentera. Ibland blir det bra, ibland blir det mindre bra. Ofta behöver man jobba lite och testa flera gånger för att komma fram till en rätt som verkligen funkar.

Annons

– Jag fick ett argt mejl från en äldre man som skrev att han och hans fru till sist kommit fram till att de skulle testa vegetarisk mat. Men att biffarna i mitt recept hade blivit jätteäckliga och att de minsann inte tänkte pröva att laga vegetariskt igen.

Hon skrattar. Men det märks att detta med mat är viktigt för henne. Hon säger att hon hört att svenskarna beskrivits som ett ätstört folk, och att hon är beredd att hålla med om det.

– De flesta behöver ingen specialkost. De behöver inte veta hur många gram protein eller hur många kalorier de får i sig vid varje måltid. Men det är såklart bra att ha ett hum om vad som är bra mat.

Pastavattnet kokar och den frästa grönkålen har fått sällskap av en krämig sås baserad på mixade valnötter och havredryck. Hon tar fram matlådor att fylla och passar på att sjunga matlådans lov.

– Man kan spara upp till 20 000 kronor om året om man tar med sig matlåda, säger hon.

Hade inte råd att äta nyttigt

Och där trillade hon in på ursprungstanken för sajten Portionen under tian. Det hela började med att hon som dietist träffade patienter som hävdade att de inte hade råd att äta nyttigt. För att hjälpa dessa patienter skapade hon recept som var just det, nyttiga och billiga.

Stay cheap, är hennes motto även i dag. Det handlar såklart om den egna plånboken, men minst lika mycket om jordens resurser.

– Vi behöver omvärdera det där med ”snålhet”. Att bjuda på middag är generöst, även om maten är billig, menar hon.

Även om hon vill undvika pekpinnar och uppmuntrar människor att slappna av när det kommer till mat vet hon att de flesta av oss behöver få i oss mer baljväxter och grönsaker. Hon är inte själv vegetarian, hon tror inte riktigt på etiketter.

Men säger att hon kan räkna antalet gånger hon ätit kött det senaste året på ena handens fingrar. Hon försöker inte heller övertala andra att bli vegetarianer. Men att vi ska äta merparten grönt ser hon som en tydlig målsättning – särskilt om vi vill laga billig mat.

Köttet kostar

Därför är också recepten hon delar med sig av alltid vegetariska.

Annons

– Det finns faktiskt två köttrecept på sajten, som är från när jag började. Dem kan man hitta om man letar ordentligt. Men ganska snart kom jag fram till att det finns otroligt gott om recept med kött som huvudingrediens. Så varför skulle jag som inte är bra på att laga kött bidra till det?

Dessutom är det näst intill omöjligt att hålla hennes budget, att en portion inte ska kosta mer än 10 kronor, om man ska äta bra kött.

– När man äter kött så ska man försäkra sig om att det är bra kött. Och räkna med att det kommer kosta.

Hanna börjar röja undan. Den branta gatan utanför har hamnat i skugga och köksfläkten har tystnat. Frågan om hon ser på mat som näring eller njutning hänger kvar i luften. Givetvis kan hon inte välja.

– Det måste få vara båda! Men jag är ingen foodie, en del tror kanske det? Att jag älskar att grotta ner mig i tillagningsmetoder och andra detaljer?

Så är det verkligen inte. Mat är inte mitt största intresse och jag skulle verkligen inte vilja tillbringa timmar i köket för att få fram en middag.

Så en bra middag ska inte bara vara billig, nyttig och klimatsmart – den ska vara lättlagad också?

Hanna vänder sig om från diskbänken med ett obekymrat leende.

– Precis.

Här hittar du sajten ”Portionen under tian”

Fakta: Hanna Olvenmark

Ålder: 33 år.
Bor: Hyrestrea i Linnéstaden i Göteborg.
Hyra: 10 700 kronor.
Kommer inte över min tröskel: Getost. Vissa gillar inte koriander för att de tycker att det smakar parfym. Jag tillhör skaran som tycker att getost smakar kräk.
Matlast: Älskar chips!
Gör: Driver konceptet Portionen under tian på webb, Instagram, podd och i kokböcker.

Fakta: Tre köksedskap jag inte kan vara utan

  • Mixer: Jag har en bra mixer, och den var inte billig. Men det köpet har jag inte ångrat och den har hållit i flera år.
  • Slickepott: Jag har både en stor och en liten. Perfekt för att få ut allt, ur mixern till exempel.
  • Rivjärn: Bra sätt att effektivisera matlagningen. Om du ändå river morötter kan du riva löken och vitlöken också. Snabbare och mindre disk.
Fakta: Fem basvaror jag alltid har i skafferiet

  • Protein: Torkade baljväxter, nötter/frön.
  • Kolhydrater: Spannmål som havregryn, pasta, matvete, ris och mjöl för att baka.
  • Fetter: Nötter och frön som pumpakärnor och solroskärnor.
  • Grönsaker/frukt: Torkad frukt som aprikoser och russin (grönsaker i frysen!).
  • Sås: Tomatkross och kokosmjölk.
Dörr med ringklocka
Läs också Minas spartips: Så lyckades hon bli skuldfri Smart förvaring – 21 prylar du behöver för ordning hemma Pumpor och spindlar – så fixar du festen till halloween

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.