Annons

Nyanställningar skäl till hyreshöjning

Karlstad Nyanställningar. Ökade kostnader. Och kommunens avkastningskrav. Det är skälen till att Karlstads bostads AB vill höja hyran med 1,9 procent nästa år.

Mats Enmark är vd på KBAB säger att det kritiserade kravet på 1,9 procent vilar på flera komponenter. Men den största delen beror på att KBAB vill anställa fem personer.

– Yrkandet är dels baserat på ett antal kostandsökningar. Men också det att vi i dag ska leva efter den nya lagstiftningen fullt ut. Och sen har vi en del ambitionshöjningar i våra bostadsområden och ska anställa lite fler personer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Att leva upp till lagstiftningen – är det ett annat sätt att hänvisa till kommunens avkastningskrav?

– Ja, det kan man säga.

Men sett till er vinst och till det ekonomiska läget, är kravet högt. Hur ska ni förklara det för hyresgästerna?

Läs också"Ansvarslöst av kommunala bolag" - förhandlingschef fördömer strandningarMagnus Elsing, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.

– Det är som jag säger: flera komponenter i det här. Och sen är det så att om man jämför hyreshöjningar i både länet och med bostadsbolag i samma storlek som oss så ligger vi lägre och har höjt hyran mindre varje år och ligger under de andra som har ökat avståndet till de andra som har dragit ifrån.

Annons

Men borde man inte där i stället kunna säga att ert avkastningskrav borde minska i stället?

– Ja… alltså. Är det så? Jag kan inte uttala mig om ägarens avkastningskrav, utan de gör en bedömning om vad de anser vara en affärsmässig avkastning. Och det har vi att rätta oss efter. Men jag kan ändå säga att hyresnivån och  resultat inte är kopplade till varandra på det sättet. Vi har en väl avvägd hyresnivå och verksamhet. Och det vi vill göra nu är att öka ambitionsnivån.

Läs ocksåHyrorna ovissa för 30 000 hyresgäster – stopp i förhandlingarna med Uppsalahem

Vad är det ni tänkt göra?

 – Vi har i budgeten nyanställning av fem plusbovärdar i Gruvlyckan/Bellevue och Kronoparken. Vi har ett antal, i huvudsak miljonprogramsområden, där vi redan i dag har ökat bemanningen för att kunna ta det uppdrag vi har med sociala förturer, flyktingar och studenter och allt det som landar hos oss och med vad det innebär. För att det ska fungera med övriga boende, så behöver vi finnas där med egen personal. Det skapar trygga bostadsområden att någon som finns nära och ser vad som sker och någon som ger respons.

Det du säger nu med det stora sociala ansvaret ni tar, det i sig borde väl vägas in i affärsmässigheten. Få privata bolag tar ju samma ansvar?

Annons

– Ja. det tycker ju vi egentligen också. Över tid påverkar det vår ekonomi positivt. Så det är ju affärsmässigt motiverat även för en privat hyresvärd. För långsiktigt blir det ett bättre lokalsamhälle som i sin tur påverkar statusen på området och fastigheternas värde. Så det är rätt. Men när vi tar det här steget har vi inte effekterna direkt utan man måste tro på det långsiktigt.

 

 

Läs också Halva studiebidraget går redan till hyran – nu vill värden kraftigt höja Så kan coronapandemin påverka din hyra Förhandlingarna klara – hyrorna steg med 2 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.